Data publicării:

Comisia coaliţiei privind sistemul electoral se întruneşte, luni, în prima şedinţă

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
vot
vot

Comisia coaliţiei guvernamentale privind sistemul electoral, care va analiza şi posibilitatea comasării, în 2012, a alegerilor locale cu cele parlamentare, urmează să se întrunească în prima şedinţă luni, la ora 14.00.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat vineri că au existat discuţii la nivelul coaliţiei privind reforma sistemului electoral, motiv pentru care s-a decis înfiinţarea unei comisii în acest sens.

”Suntem într-o serie de discuţii (...) despre reforma sistemului electoral, pornind şi de la rezultatele referendumului şi de la o chestiune pe care cu toţii o aşteptăm: acest sistem de vot va trebui să reflecte în totalitate voinţa cetăţenilor - pentru a avea o anumită precizie în explicare în sensul în care cel care câştigă colegiul, deci cel care este votat de cetăţeni, să ajungă în Parlament", a explicat Anastase.

Ea a susţinut că ar putea exista varianta unei noi legi în domeniu, iar în discuţia comisiei ar putea intra şi modificarea pragului electoral.

Potrivit premierului Emil Boc, varianta comasării alegerilor parlamentare cu cele locale ar aduce statului economii de 30 de milioane de euro. El a explicat că la alegerile locale din 2008 statul a cheltuit 30 de milioane de euro pentru organizare, aceşti bani urmând să fie economisiţi prin comasarea cu legislativele, în 2012.

Şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România s-a declarat pentru comasarea alegerilor, principalul avantaj al acestui proces fiind, potrivit preşedintelui formaţiunii, Hunor Kelemen, economiile la bugetul de stat.

"Una este să faci o singură campanie şi altceva este să faci două campanii la diferenţă de şase luni. (...) În al doilea rând, sigur, trebuie să vedem cum se poate ajunge la o astfel de soluţie. În plus, dacă facem alegerile în acelaşi timp, atunci şi alianţele politice şi coaliţiile care se formează vor fi mult mai coerente la nivel naţional şi local", a susţinut Kelemen.

În ceea ce priveşte sistemul de vot, UDMR se declară pentru votul mixt, dar susţine că nu doreşte să condiţioneze acest lucru de soluţia comasării alegerilor locale cu cele parlamentare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel