Data publicării:

Comisarul UE pentru sănătate: Europa trebuie să se pregătească mai bine pentru penuria de medicamente

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Sursa: Agerpres
Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Sursa: Agerpres

Europa trebuie să fie mai bine pregătită pentru sezonul de toamnă și iarnă care urmează, pentru a evita penuria de medicamente, a avertizat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Faptul că lunile mai reci din an pun presiune pe aprovizionarea cu medicamente, nu este o noutate, lucru care a fost dovedit de iarna recentă care a adus probleme deosebite pentru Europa, cu o creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii și continuarea cazurilor de COVID-19, provocând astfel o creștere a cererii pentru antibiotice și analgezice.

Cazul cel mai reprezentativ cu care s-a confruntat UE în sezonul rece trecut fiind lipsa de amoxicilină, un antibiotic folosit pentru a trata infecțiile bacteriene.

Această circumstanță trebuie evitată în următorii ani, a declarat șefa UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, în prima reuniune oficială a nou-înființatei subcomisii pentru sănătate a Parlamentului European (SANT), joi (20 aprilie).

”Trebuie să fim mai pregătiți pentru toamna și iarna viitoare”, a spus ea, asigurând parlamentarii că CE lucrează deja cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru a asigura disponibilitatea antibioticelor cheie pentru anul viitor, potrivit Euractiv.

Achiziții comune. Rolul HERA

HERA, o direcție generală a executivului UE, a fost înființată după izbucnirea pandemiei de COVID-19, pentru a preveni și a răspunde rapid la viitoarele urgențe de sănătate. 

În dezbaterea SANT, europarlamentarii au insistat că statele membre și părțile interesate trebuie să continue să colaboreze pentru a aborda sănătatea la nivelul UE. 

”Trebuie să avem o abordare coordonată între statele membre și să folosim ceea ce am învățat din pandemie”, a declarat Stella Kyriakides continuând că accesul la medicamente este o prioritate politică pentru că ”nu pot exista cetățeni de primă clasă și de clasa a doua, în UE”.

”Toți merităm să avem acces în timp util și egal la medicamente”, a conchis ea.

Ea a citat achizițiile comune ca exemplu de mecanism utilizat în timpul pandemiei de COVID-19 pe care HERA ia în considerare să îl aplice în alte situații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel