Comisarul pentru justiție, Didier Reynders: România ar putea fi amendată dacă refuză să respecte deciziile instanțelor europene
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels
Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels
Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a făcut câteva precizări despre situația României în contextul nerespectării deciziilor instanțelor europene, amenințând cu sancțiuni. 

În chestiunea respectării supremației dreptului european în fața legislației naționale, Guvernul României se plasează undeva la mijloc. Totuși, România ar putea fi sancționată din cauza poziției "permanente și persistente" a Curții Constituționale împotriva dreptului UE și împotriva supremației deciziilor Curții de Justiție a UE, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, pentru The Financial Times.

Reynders a precizat că a primit o reacție din partea Guvernului României care spune "nu, noi ne dorim să respectăm pe deplin supremația dreptului european… dar în cadrul constituției României." "Așadar, nu este chiar răspunsul primit din partea guvernului german, fără nici o condiționalitate."

România ar putea, așadar, să fie amendată cu milioane de euro dacă refuză să respecte deciziile Curții de Justiției a Uniunii Europene. Cu toate acestea, The Financial Times notează că țara noastră nu se manifestă la fel de agresiv ca Polonia în privința acestui subiect. Totodată, între România și Polonia există niște diferențe importante: țara noastră a început să primească fonduri europene din cadrul PNRR și face parte din grupul care a aderat la Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi. 

Despre desființarea Secției Speciale 

Spre exemplu, potrivit deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene, desființarea Secției Speciale este percepută drept un instrument de presiune și intimidare la adresa magistraților. Reynder a menționat că ministrul Cătălin Predoiu a promis că SIIJ va fi desființată în contextul unei reforme mai largi, ce trebuie să mai primească aprobare de la Parlament. 

Comisarul european pentru justiție consideră că aceasta este, de fapt, o tactică de tergiversare pe care a întâlnit-o și în cadrul discuțiilor cu omologii maghiari. E necesar ca România să implementeze întâi hotărârile CJUE, iar apoi, dacă se dorește punerea în aplicare a unui nou sistem, vor fi făcute verificări

Amintim că, în 2021, Curtea Europeană de Justiție a decis că, în cauze care vizează încălcări ale tratatelor europene, judecătorii pot aplica legea europeană și pot ignora legislația națională, incluzându-se aici și deciziile Curții Constituționale. CCR a respins deciziile, considerând că trebuie aplicată în primul rând legislația națională. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel