Data publicării:

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni: Ne confruntăm cu o catastrofă

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni

Comisia Europeană a propus o nouă suspendare a regulilor UE care reglementează datoria și deficitele publice pentru încă un an, până la sfârșitul anului 2023.

Toate acestea au loc într-un context de mare incertitudine economică și de încetinire bruscă a creșterii, cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Regulile așa-numitului Pact de Stabilitate și Creștere au fost suspendate la începutul pandemiei, în 2020, pentru a oferi guvernelor o marjă de manevră pentru a contracara efectele economice cauzate de coronavirus, potrivit Euronews.

Țări precum Italia, cu o datorie de 160% din produsul intern brut (PIB), sau Grecia, cu peste 200%, nu le-ar fi putut face față.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a avertizat că statele membre ar trebui să fie precaute atunci când cheltuiesc - în special cele foarte îndatorate - pentru că situația este cu totul alta acum, având în vedere că inflația este deja mare și economia este în creștere.

 

Gentiloni: Ne confruntăm cu o catastrofă

„Nu vrem să transmitem mesajul că ne aflăm exact în aceeași situație ca atunci când am reacționat la pandemie, la momentul respectiv reacția a fost inevitabil universală, în sprijinul tuturor sectoarelor. Ne confruntam cu o catastrofă: acum, este necesar să facilităm trecerea de la acest moment de sprijin universal la un moment de sprijin mai țintit și mai prudent”, afirmă Paolo Gentiloni, comisarul UE pentru Economie.

În același timp, zona euro se confruntă cu șocuri economice rezultate în urma războiului din Ucraina și a creșterii prețurilor la alimente și energie, precum și cu un nou șoc din cauza politicii Chinei de zero Covid.

Ar putea toate acestea să ducă la o mare recesiune?

 Pentru Gentiloni, nu suntem încă în acel moment, dar riscurile rămân.

„Dacă prețurile la energie continuă să crească, dacă pe lângă prețuri avem și probleme de aprovizionare cu energie, riscul de a se prăbuși s-ar putea concretiza. Dar momentul nu este încă și cel mai bun mod de a-l evita este, în special pentru țările cu datorii mari, să folosești resursele comune ale următoarei Generații UE. Procedând astfel, țările cu datorii mari pot avea o politică fiscală expansionistă în aceste vremuri dificile”, reiterează Gentiloni.

Planul de extindere a suspendării regulilor fiscale din zona euro vine pe fondul așteptărilor că presiunile legate de inflație vor determina Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze ratele dobânzilor, punând capăt anilor de politică monetară relaxată și ridicând îngrijorări cu privire la creșterea costurilor îndatorării pentru țările îndatorate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel