Data publicării:

Comisarul european pentru Agricultură îi arată obrazul lui Zelenski, după decizia Ucrainei de a da în judecată Ungaria, Polonia și Slovacia

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Janusz Wojciechowski, comisar european pentru Agricultură, a criticat decizia Ucrainei de a depune plângere la Organizația Mondială a Comerțului.

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, și-a exprimat „surprinderea” de plângerea pe care Ucraina a depus-o luni la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei cu privire la vetourile naționale asupra cerealelor ucrainene după expirarea restricțiilor, conform nationalworldnews.

„Am fost destul de surprins că Ucraina a ales această cale, având în vedere eforturile enorme pe care le-au depus până acum statele membre”, a declarat comisarul la conferința de presă de după întâlnirea miniștrilor UE ai agriculturii și pescuitului de luni, la Bruxelles.

Pe lângă faptul că a evidențiat „eforturile enorme” ale celor trei țări care au decis să extindă restricțiile la grâu, porumb, rapiță și semințele de floarea soarelui în direcția opusă deciziei Bruxelles-ului de a le ridica, el a subliniat că „în calitate de fost judecător” aceasta este un caz în care își poate imagina doar o „soluție amiabilă” pentru că „aceasta este întotdeauna mai bună decât a merge în instanță”.

„Ar fi foarte ușor să arătăm că Ucraina nu a suferit niciun prejudiciu în ceea ce privește volumele de export”, a adăugat el, argumentând că „odată cu interdicția în vigoare, au existat mai multe exporturi de cereale”.

Comisarul a negat că sunt planificate sancțiuni împotriva țărilor care au introdus aceste măsuri unilaterale și speră să rezolve conflictul „prin dialog și acorduri reciproce”.

„Rămân optimist, deși sunt conștient că această decizie a Ucrainei împiedică într-o oarecare măsură acest dialog, dar sper că vom putea rezolva problema pe cale amiabilă”, a subliniat el.

Totuși, el a declarat că UE „este conștientă de situația dificilă a Ucrainei în fața acestei agresiuni crude” și a asigurat că va face tot ce îi stă în putere pentru a ajuta țara, dar „fără a lăsa fără protecție fermierii din UE”.

„Avem nevoie de înțelegere reciprocă”, a subliniat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel