Comisarul european Nicolas Schmit, în vizită la Iași: Politica de Coeziune, un instrument definitoriu pentru România
Comisarul european Nicolas Schmit a declarat că Politica de Coeziune este un instrument definitoriu pentru România.
Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, luni, la Iaşi, că Politica de Coeziune este o expresie a solidarităţii care a produs schimbări reale în viaţa românilor după aderarea la UE, relatează Agerpres.
"De când aţi intrat în Uniunea noastră, Politica de Coeziune a fost un instrument definitoriu pentru România, a produs schimbări reale în viaţa cetăţenilor, ocupându-se de probleme sociale presante. Acum 10 ani, aproape 45% din populaţie era în pragul sărăciei şi al excluziunii sociale. Astăzi e cam cu 10% mai puţin. Desigur, mai sunt multe de făcut, dar vedem ce se poate face prin eforturi pe care le putem face împreună", a afirmat Nicolas Schmit cu prilejul lansării programelor naţionale aferente Politicilor de Coeziune 2021-2027 ale Uniunii Europene.
Nicolas Schmit: Inflaţia crescândă ne pune la încercare economia şi societatea
Schmit a precizat că de la Iaşi, oraş situat aproape de graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, nu poate vorbi de solidaritate în Uniunea Europeană fără a menţiona faptul că România acordă atât de mult sprijin ucrainenilor.
"S-au mobilizat resurse, v-aţi exprimat ospitalitatea faţă de milioane de oameni care fug de război. Mă bucur că Fondul Social European a putut să ajute în această privinţă. Pot să vă asigur că solidaritatea dumneavoastră nu a trecut neobservată. Prioritatea noastră acum trebuie să fie integrarea economică şi socială a ucrainenilor", a subliniat el.
Oficialul european a adăugat că războiul din Ucraina nu este singura provocare.
"Inflaţia crescândă ne pune la încercare economia şi societatea. Tranziţiile spre energia verde şi spre digitalizare ne modifică economia. Politica de Coeziune va fi un instrument important pentru a crea locuri de muncă şi pentru a diminua disparităţile - între 2021 şi 2027 investeşte peste 30 de miliarde de euro în Europa, pe lângă cele 27 de miliarde de euro din PNRR. Împreună am creat programe care acoperă cele mai importante provocări ale României şi sunt sigur că impactul acestor programe va fi foarte mare", a susţinut el.
"Se vor crea noi locuri de muncă, se va îmbunătăţi sistemul de educaţie"
În cadrul aceluiaşi eveniment, Nicholas Schmit a vorbit şi de priorităţile care pot duce la progrese ulterioare cu privire la drepturi sociale.
"Se vor crea noi locuri de muncă, se va îmbunătăţi sistemul de educaţie şi deci şi incluziunea socială. Împreună cu cele 2 miliarde de euro din Fondul de Investiţii pentru Infrastructura Socială avem finanţare importantă pentru ca România să atingă obiectivele sociale pentru anul 2030. Acestea sunt importante, pentru că scopul este să crească angajarea de la 60% la peste 70%. Dorim să scădem numărul oamenilor care trăiesc în pragul sărăciei cu peste 2,5 milioane persoane", a spus comisarul european.
În opinia sa, o măsură importantă pentru a creşte angajarea o reprezintă modernizarea serviciilor publice, menţionând că pentru aceasta vor fi alocate aproximativ 2 miliarde de euro.
"Pentru a asigura o societate mai echitabilă trebuie să ne asigurăm că mai mulţi oameni participă pe piaţa muncii, mai ales cei care se confruntă cu cele mai înalte bariere. În România există o diferenţă de angajare între genuri mai mare decât media europeană. Trebuie să reducem această diferenţă şi să angajăm mai multe femei şi mai mulţi tineri", a subliniat el.
Reformele în educație
Oficialul european a menţionat că îmbunătăţirea calităţii educaţiei este un punct-cheie al programului românesc.
"Peste 1,6 miliarde de euro vor susţine reforme în educaţie şi investiţii pentru a ne asigura că toţi românii au acces la o educaţie şi pregătire de calitate. Investirea în educaţie nu oferă doar o întoarcere a veniturilor, ci întrerupe ciclurile excluziunii şi asigură o dezvoltare economică echitabilă. (...) Copiii şi tineretul din România au nevoie de susţinere mai mult decât în alte state membre. (...) Peste 40% din copii sunt la risc de sărăcie şi de excluziune socială. (...) Investim peste 117 de milioane de euro în facilităţi de îngrijire a copiilor şi în servicii de îngrijire şi educaţie", a declarat comisarul european.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News