Comisar-șef (r.) Mihai Untaru, ipoteze în cazul medicului stomatolog omorât în propriul cabinet. „E de remarcat că anchetatorii au reușit în termen foarte scurt să rezolve cazul”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Apar noi informații în speța înfiorătoare din Brăila, unde un medic stomatolog a fost omorât în propriul cabinet. DC News a vorbit cu reputatul comisar-șef (r.) Mihai Untaru despre aceste detalii ale anchetei. Cum a acționat autorul atât de repede? Care este profilul lui psihologic? De ce avem mai multe crime vara și mai multe furturi iarna?

Context

La cinci zile de la uciderea medicului stomatolog Marina Gavril, găsită fără suflare în cabinetul său cu trei lovituri de cuțit în zona gâtului, autoritățile au reușit să prindă principalul suspect, acesta aflându-se în arest preventiv de ieri. Este vorba despre un brăilean cu un trecut infracțional bogat în Germania și Franța, incluzând furturi cu violență și uz de armă. Acesta fusese eliberat condiționat în urmă cu jumătate de an, pe 24 martie 2024.

Bărbatul a stat, potrivit acelorași surse, exact 33 de secunde în interior, timp în care a ucis-o pe Marina Gavril cu trei lovituri de cuțit. Arma crimei nu a fost găsită încă. De asemenea, telefonul femeii lipsește. Despre bani sau alte bunuri de valoare nu se poate vorbi, deoarece nu avem până la acest moment date clare privind inventarul cabinetului înainte de omor. Citește mai multe AICI.

2. FOTO: Ager... (cabinet-stomatologic-1-dentist_79579300.jpg)

Foto: Agerpres

Comisar-șef (r.) Mihai Untaru, ipoteze privind săvârșirea infracțiunii

"Autorul faptei a fost prins. [N.r., Referitor la detaliile pe care le-ați menționat, că autorul ar fi acționat în 33 de secunde], spre deliciul cititorilor, încep să apară foarte multe lucruri cu semn de întrebare. Doar că, în baza de lucru a procurorului și a polițiștilor care sunt implicați în caz, lucrurile sunt foarte clare: avem de-a face cu recidivist.

Nu uitați că majoritatea penitenciarelor sunt universități de lucru pentru infractori, din păcate, iar formula de educație penitenciară chiar nu funcționează la noi. Și nu numai la noi, în toată lumea. Dacă e să vorbim despre viteza de reacție, gândiți-vă cum e să folosească un cuțit sau bisturiu un om obișnuit cu tâlhării, cu infracțiuni de tipul ăsta. Viteza de reacție este nativă, fantastică.

Referitor la chestiunea cu 33 de secunde... puteau să fie și 10 secunde. Pentru că, în 10 secunde, se aplică unui om 3-4 lovituri. Nu există o suspiciune din punctul ăsta de vedere.

E de remarcat faptul că, în condițiile în care n-au avut prea multe informații despre faptă, anchetatorii au reușit în termen foarte scurt să rezolve cazul. În majoritatea infracțiunilor de tipul acesta care s-au derulat, de tip omor (cel puțin în ultima perioadă de timp, pe o plajă informațională foarte largă, asigurată de multitudinea camerelor de supraveghere), a intervenit vizualizarea acestor camere de supraveghere — e adevărat, într-un perimetru mai larg.

Însă anchetatorii au făcut o bună selecție, au luat frame to frame, au găsit cine a trecut prin fața camerelor la orele critice, au calculat în cât timp se putea parcurge distanța de la locul crimei la poziția camerei, și automat ați văzut că au reușit identificarea lui", a declarat Mihai Untaru pentru DC News.

9. Sursa: Fre... (crima4_42472500.jpg)

Sursa: Freepik

A acționat autorul cu sânge rece?

L-am întrebat pe comisarul-șef (r.) Mihai Untaru dacă apreciază că autorul faptei a acționat calculat, având în vedere că și-ar fi schimbat hainele de mai multe ori.

"Asta înseamnă premeditat, normal. Pentru civili e foarte greu să înțeleagă modalitatea de lucru, procedura infracțională prin care se petrece o crimă. Prof. univ. dr. Tudorel Butoi, precum și toți ceilalți oameni pe care i-ați intervievat de-a lungul timpului, cum ar fi fost comisarul-șef Antonescu, care a lucrat pe omoruri, vă pot confirma faptul că momentul alegerii unei crime nu este un lucru care să stea în mintea unui om normal.

Trebuie să ai cel puțin o atitudine negativă față de viața omului. Și atunci, genul ăsta de acțiune, de a pune mâna pe cuțit și a lovi un om, a-i lua viața, pentru criminali devine un fapt banal — greu de crezut și greu de înțeles pentru un om normal.

Ca să pătrunzi în mintea unui criminal, trebuie să încerci să gândești ca el. Poate că oricărui om care are o cultură avansată, îi e greu să se transforme, să încerce să se pună în pielea unui individ care ucide. Una este să lovești pe cineva în legitimă apărare — în momentul respectiv nu realizezi și încerci să-ți aperi viața. Mișcările poate nu sunt întotdeauna perfect coordonate. E o luptă conservată de viață, de necesitatea de a trăi. La criminali, nu e așa. La ei lucrurile stau astfel — ucide ca să trăiești", a mai spus Mihai Untaru.

7. FOTO: Ager... (jandarmi-crima_58963000.jpg)

Foto: Agerpres

Făptuitorul a ucis și apoi s-a dus să petreacă

Reporterii întrebau ieri anchetatorii despre informațiile apărute potrivit cărora suspectul a mers la o nuntă: "Reporter: Ieri a fost la o nuntă? / Comisar-șef Ionuț Zaharia, Poliția Brăila: A participat la o petrecere". Ce spune asta despre făptuitor?

"N-a avut niciun fel de problemă din punctul ăsta de vedere. La ei nu funcționează etica, nu funcționează morala, nu funcționează remușcarea, care e un sentiment uman. Ei trec după aceea printr-o evaluare psihanalitică în fața unui comisii a INML-ului, răspund la niște întrebări. Psihologii și psihiatrii încearcă să-i creeze un profil psihologic.

Psihiatrii încearcă să intre în mintea lui, încearcă să înțeleagă care au fost mecanismele care l-au convins în momentul acela să ia decizia asta. E o luptă dificilă a încerca să definești ceea ce i s-a întâmplat la momentul critic unui individ incult, în mod clar cu o educație precară. Astfel că rezultatele sunt astea.

Din păcate, ceea ce avem acum, ceea ce sperie poate mai mult publicul, e cantitatea mare de infracțiuni îndreptate împotriva persoanelor. Foarte multe omoruri. E groaznic să vezi, să radiografiezi și să încerci să înțelegi ce îi aduce pe indivizi în această situație. Avem niște lacune legislative fantastice. Toate penitenciarele sunt pline", a adăugat Mihai Untaru.

3. FOTO: Ager... (cabinet-stomatologic-dentist-4_22750100.jpg)

Foto: Agerpres

Sunt parlamentarii avizați să propună inițiative legislative referitoare la pedepse și infracțiuni?

"Avem indivizi, după cum ați văzut situațiile grave din ultimii doi ani, care au săvârșit făcut crime odioase și au fost puși pe liber. Chiar și după 15 ani, crede cineva că mintea lor s-a limpezit, după 2-3 crime, că au devenit umani? Nu.

Deci e foarte greu de înțeles, probabil, pentru că va fi foarte mult de lucru cu cei care asigură baza legislativă. Tot ce avem pe plaja parlamentarilor trebuie reanalizat. Oamenii trebuie să fie bine informați asupra persoanei care se duce acolo să voteze o lege, să propună o lege.

Să se întrebe: ce-a fost individul? Tractorist, inginer, electronist, IT-ist? În ce măsură se pricepe individul ăla (n.r., parlamentarul) să lanseze ideea unei legi sau a unei modificări legislative?

Sunt ordonanțe de guvern prost făcute. Sunt oameni puși în situații, în posturi decizionale care nu au pregătirea necesară pentru așa ceva. Răspunsul? O societate aflată în debandadă, o societate care creează aceleași tipuri de evenimente — pentru că asta avem, cu asta ne afișăm. Avem din ce în ce mai multe crime, din ce în ce mai multe tâlhării, o infracționalitate în creștere.

Avem o Poliție care încearcă să facă față, dar, din păcate, priveam zilele trecute la câteva ediții ale unor posturi de televiziune, în care întrebările reporterilor privind modul în care este așezată societatea, modul în care se distribuie puterea instituțiilor statului asimilau munca de poliție cu munca unui inginer... Te crucești. N-are nicio legătură. Absolut nicio legătură", a subliniat comisarul-șef (r.) Mihai Untaru.

5. FOTO: Ager... (sedinta-senat-plen2_24983000.jpg)

Foto: Agerpres

De ce avem mai multe crime vara și tâlhării sau furturi iarna?

Când mă aflam în facultate, citisem o statistică realizată de criminologi potrivit căreia, în sezonul rece, sunt săvârșite mai multe infracțiuni referitoare la bunuri, iar în sezonul cald, infracțiunile predominante ar fi cele contra persoanei. De ce se întâmplă aceste lucruri?

"Să încercăm să analizăm, din punct de vedere meteorologic, ce îți creează starea asta de căldură excesivă: iritare. O stare de agitare care acționează asupra unei persoane culte: e analizat și răspunsul unui tip cult, pentru că reacția unui cetățean cult e una, iar a celui incult e alta.

Adăugați la chestia asta consumul de droguri, consumul de alcool, și, normal, infracțiunile contra persoanei sunt mai predominante în perioada de vară. În perioada de iarnă predomină tâlhăriile, incidentele care duc la morți din astea ciudate.

Să spunem că individul se află în autoapărare: i-a încălcat teritoriul. Asta este deja ușor de analizat. Dar în perioada de iarnă foamea, frigul e altceva. Sunt alte elemente care forțează, dacă vreți, mintea unor oameni cu educație precară", a conchis comisarul-șef (r.) Mihai Untaru.

4. FOTO: Ager... (canicula-vara_82313400.jpg)

Foto: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel