Comisar-șef Cristian Gheorghe, despre ciudatul caz al criminalului în serie Marius Csampar / video
Cristian Gheorghe, de la Investigații Criminale, ne-a dezvăluit care a fost motivația din spatele crimelor odioase săvârșite de ucigașul în serie Marius Csampar. Cât de importantă este investigația la locul faptei?
Comisar-șef Cristian Gheorghe, din cadrul Direcției de Investigații Criminale, a fost invitatul Laurei Duță în cadrul emisiunii „Culisele Justiției”, unde a discutat despre importanța cercetării la fața locului unei infracțiuni, dar și despre particularitățile infractorilor în serie, mai exact a celor care ucid „fără motiv”.
„Dacă cercetarea de la fața locului e bine făcută, șansele de reușită cresc simțitor pentru că la fața locului identifici probe, mijloace materiale care pot fi procesate sau prelucrate ce pot duce la infractor, iar pe de altă parte orice autor, indiferent de infracțiune, are o amprentă. Un om care stă într-o anumită zonă și gestionează o anumită problematică într-un areal, începe să simtă. E o chestie de fler sau de intuiție. „Ceva” îi spune aici a fost X sau că a fost realizată o anumită faptă concretă. Cercetarea la locul faptei e importantă pentru a previziona un cerc de suspecți sau niște persoane suspecte. Poți identifica similitudini între fapte comise la poliții vecine sau într-un areal mai larg, lucru care te poate conduce la înțelegerea mecanismului infracțional și al motivației pe care o au autorii”, ne-a spus comisar-șef Cristian Gheorghe, din cadrul Direcției de Investigații Criminale.
Motivația criminalilor în serie
„Și polițistul la un moment dat trebuie să fie la fel de pregătit ca și un infractor. Trebuie să aibă capacitatea să se ridice, dar și să coboare în funcție de complexitatea pe care o are infractorul sau grupul de infractori.
Marea majoritate a criminalilor în serie au niște probleme psihice. Rezistența la frustrare e aproape inexistentă. Cauzele ce îi determină pe ei, de cele mai multe ori, sunt cauze de natură sexuală. Sunt mai mult cauze care au legătură cu relațiile conjugale. Au fost și infractori care... mai deunăzi mi-am adus aminte de faimosul Marius Csampar care nu avea o motivație anume de a omorî o persoană. Omora pentru că îi percepea ca și când ar fi niște vulnerabilități la adresa lui, care ar fi putut la un moment dat să îi creeze un disconfort sau ar fi putut să-l bage la pușcărie. Persoane care l-au văzut într-o infracțiune sau persoane care îl puteau denunța, cel puțin în mintea lui. Sunt destul de reduse cazurile de ucigași în serie.
Din ce știu eu și ce am înfruntat până acum, niciunul nu și-a recunoscut fapta. Repet, rezistența lor la frustrare nu prea are limite. El nu se poate opri și nu percepe chestia aia ca ceva ilegal sau ceva care să îi aducă un avantaj sau dezavantaj. El consideră că așa trebuie să facă, așa simte în mintea lui. Marea majoritate a infractorilor în serie nu recunosc faptele. Majoritatea dintre ei au niște probleme psihice. Pe unii îi poți opri la timp, pe alții... nu.”, , ne-a spus comisar-șef Cristian Gheorghe, din cadrul Direcției de Investigații Criminale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News