Data publicării:

Cometa Nishimura face spectacol pe cer înainte de răsărit. Cum o poți vedea / foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cometa C/2023 P1 (Nishimura) poate fi văzută pe cerul dimineții.

Cometa C/2023 P1 (Nishimura) poate fi văzută în această perioadă pe cerul dimineții, aproximativ între orele 04:30 - 05:15, înspre nord-est, la stânga de planeta Venus, care este Luceafăr de dimineață.

Corpul ceresc este însă destul de greu vizibil cu ochiul liber, iar un telescop sau un binoclu sunt necesare pentru a observa cometa.

Mai mulți astronomi români au reușit să o fotografieze, iar imaginile s-au viralizat pe rețele de socializare. Unul dintre aceștia este Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM).

„Ieri dimineață, 6 septembrie 2023, neputând să mă deplasez în afara orașului, am încercat să surprind cometa C/2023 P1 (Nishimura) din oraș. Am ales un loc în zona centrală, nu departe de stadionul municipal, la marginea caselor, un câmp mic, cultivat. Poluarea luminoasă foarte puternică, într-un loc în care cum câțiva ani era un cer decent. Timpul avut la dispoziție a fost de câteva minute, după ridicarea cometei și ivirea zorilor, pe un cer iluminat de Lună (iluminare 54%).Comet C/2023 P1 (Nishimura) pe un cer poluat luminos“, a scris Valentin Grigore.

VEZI ȘI          -          O cometă ar putea face spectacol pe cer în 2024. Astronom Adrian Sonka: Coada sa ar putea mătura Pământul. De vis! / foto

„Cometa zorilor răsărind din iarbă!Cometa C/2023 P1 (Nishimura) azi dimineață în lumina crepusculului, pe un cer iluminat de Lună aflată în faza de ultim pătrar.Strălucirea cometei, conform site-urilor actualizate, a fot în jur de mag. +5,2 (capul cometei).Steaua de lângă cometă este Algenubi (epsilon) din Leo și are magnitudinea +3.7.9.2023, 4:59-5.09 TLR (+3 TU), Târgoviște, zona M-stirii Dealu“, a scris președintele SARM la o altă fotografie a cometei.

Cometele sunt corpuri cerești compuse în mare parte din gheață, praf și gaze, care se mișcă pe orbite eliptice în jurul Soarelui. Atunci când o cometă se apropie de Soare, căldura acestuia face ca gheața să se evaporeze, creând o coamă luminoasă și o coadă spectaculoasă. Cometele pot avea orbite foarte excentrice și pot apărea în sistemul solar în mod periodic sau doar o singură dată în istorie.

Cometele sunt denumite în funcție de mai mulți factori, cum ar fi numele descoperitorului sau descoperitorilor lor, anul descoperirii și alte detalii relevante.

VEZI ȘI         -        Cometa care ar putea face spectacol pe cer în 2024, fotografiată de un român. Cum se vede prin telescop „cometa chinezească“ / foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel