Data actualizării:
Data publicării:

Comentariul lui Biden care l-a revoltat pe Elon Musk, determinându-l să se opună democraților și să își intensifice sprijinul pentru Trump

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Donald Trump & Elon Musk / sursa foto: Flickr.com
Donald Trump & Elon Musk / sursa foto: Flickr.com
Cum a pierdut Joe Biden sprijinul celui mai bogat om al planetei.

Joe Biden l-a indignat pe Elon Musk când a spus că un rival din domeniul vehiculelor electrice a "electrificat întreaga industrie auto" din America.

Când a spus acest lucru despre directorul general al General Motors, Mary Barra, în 2021, i-a dat apă la moară lui Musk să lupte împotriva democraților. Miliardarul Tesla este recunoscut de majoritatea oamenilor ca fiind cel care a adus popularitatea vehiculelor electrice în Statele Unite.

Fie că a știut sau nu, Biden a plantat în acea zi o sămânță care l-a condus pe Musk - un votant al lui Biden din 2020 care a susținut că nu a votat niciodată pentru republicani - către o alianță cu Donald Trump.

Musk a lansat recent atacuri pe rețelele sociale împotriva succesoarei președintelui, Kamala Harris

Biden și Barra participau la mai multe evenimente de celebrare a legii lui Biden privind infrastructura și a unui ordin executiv care conturează obiectivul ca vehiculele electrice și alte vehicule cu emisii zero să reprezinte jumătate din noile mașini și camioane vândute până în 2030.

Musk nu a fost invitat și a trebuit să o privească pe Barra - al cărei General Motors a produs doar 26 de vehicule electrice, comparativ cu cele 115 000 produse de Tesla în al patrulea trimestru al anului 2021 - cum a fost ovaționată de Biden și restul persoanelor prezente la eveniment. Președintele a salutat faptul că a "electrificat întreaga industrie a automobilelor", adăugând în același timp că Detroit - și nu Austin, orașul de origine al Tesla - este "lider mondial în domeniul vehiculelor electrice". 

Acum, Musk a promis să cheltuiască bani în numele lui Trump și a lansat recent atacuri pe rețelele sociale împotriva succesoarei președintelui, Kamala Harris.

Un nou articol din Wall Street Journal sugerează că nu trebuia să fie așa, deoarece Musk a făcut mai multe propuneri către Biden după ce acesta l-a învins pe Trump în 2020.

Cu toate acestea, Biden a vrut să își expună acreditările de președinte pro-sindicat și s-a confruntat cu presiuni din partea United Auto Workers pentru a-l evita pe Musk, date fiind practicile anti-sindicale ale Tesla.

Tesla și Musk au fost indignați de faptul că Biden a tratat compania cu răceală, dar democrații în ansamblu păreau să atragă mânia lui Musk pe măsură ce președinția lui Biden continua. 

"Biden este o păpușă-șosetă în formă umană", a scris Musk pe X 

Musk și-a bătut adesea joc în public de senatorul Bernie Sanders, autoproclamat socialist democrat, și de aliatul de stânga Elizabeth Warren, care au cerut adesea impozite mai mari pentru cei bogați și reglementări mai stricte împotriva Big Tech.

"Când parlamentarii democrați atacă la nesfârșit pe cineva, răspunsul devine 'du-te dracului'. El este un om, iar atunci când oamenii se folosesc de tine pentru hrana politică, bineînțeles că vei reacționa într-un anumit fel", a declarat fostul director de campanie al lui Michael Bloomberg, Bradley Tusk. 

În cele din urmă, Musk a decis să țintească mai sus decât Sanders sau Warren, declarându-și public aversiunea față de Biden în 2022, după ce acesta a lăudat EV-urile GM și Ford, neglijând Tesla încă o dată. 

"Biden este o păpușă-șosetă în formă umană", a scris Musk pe Twitter, pe care l-a cumpărat în cele din urmă și l-a redenumit X.

În ciuda unor eforturi ale apropiaților lui Biden, Musk a început să observe că administrația de la Casa Albă îl urmărește, Comisia Federală pentru Comerț și Departamentul de Justiție al SUA investigând X și Tesla.

Toate aceste probleme s-au transformat într-o avalanșă care l-a determinat pe Musk să se împrietenească cu republicanii din Capitol Hill, în ciuda faptului că Tesla a beneficiat de legea lui Biden privind reducerea inflației, iar averea personală a lui Musk a crescut în timpul președinției Biden.

Acesta poartă în mod regulat discuții cu președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și a format o alianță cu congresmanul Jim Jordan, care a lansat investigații privind acțiunile întreprinse împotriva lui Musk.

În ultimii ani, Musk a amenințat că își va pune banii la bătaie, în ciuda faptului că a făcut donații ambelor partide în trecut.

Musk a declarat în 2022 că dorește să creeze un "Super PAC", care să strângă bani pentru candidații cu opinii centriste - indiferent de partidul lor politic. 

În schimb, șeful Tesla a explicat că intenționează să înceapă în iulie să facă donații de "nivel inferior" către America PAC, pe care l-a înființat pentru a-l susține pe fostul președinte.

Donațiile personale ale lui Musk ar fi planificate la 45 de milioane de dolari pe lună, în plus față de cele ale altor fani ai lui Trump.

"Ceea ce a fost raportat în mass-media pur și simplu nu este adevărat. Nu donez 45 de milioane de dolari pe lună lui Trump"

Dar el a dezmințit cu întârziere raportul Wall Street Journal de săptămâna trecută care a prezentat cifra masivă, citând persoane familiare cu planurile lui Musk.

"Ceea ce a fost raportat în mass-media pur și simplu nu este adevărat. Nu donez 45 de milioane de dolari pe lună lui Trump", a declarat el în timpul unei înregistrări video cu Jordan Peterson, publicată săptămâna trecută.

Musk a continuat ulterior pe Twitter, numind cifra de 45 de milioane de dolari 'ridicolă' și explicând de ce îi susține pe republicani.

"Fac unele donații către America PAC, dar la un nivel mult mai scăzut, iar valorile-cheie ale PAC sunt susținerea meritocrației și a libertății individuale", a scris el.

"Republicanii sunt în mare parte, dar nu în totalitate, de partea meritului și a libertății", a continuat acesta.

Nu se știe dacă sursele citate în raportul inițial s-au înșelat sau dacă Musk pur și simplu s-a răzgândit și a susținut că nu a fost niciodată vorba despre acest plan.

Donald Trump: 'Îl iubesc pe Elon Musk'

Donația masivă a fost citată de fostul președinte, care l-a lăudat pe Musk în timpul unui miting recent.

'Îl iubesc pe Elon Musk', a spus Trump în Michigan. 'Trebuie să le facem viața mai bună oamenilor noștri inteligenți, iar el este cât se poate de inteligent'. 

Musk a discutat, de asemenea, motivele pentru care a făcut donații importante lui Trump și republicanilor în conversația sa cu Peterson pe Twitter, pe care Musk îl deține.

Controversatul profesor de psihologie, purtând o jachetă de costum bizară imprimată cu zeci de icoane ale lui Iisus, l-a întrebat pe Musk despre trecerea sa la republicani.

"Nu sunt adeptul [unui] cult al personalității", a spus el, insistând că super PAC-ul său "nu trebuia să fie un fel de entitate hiperpartizană".

Musk a spus că el și Partidul Republican sunt mai apropiați în ceea ce privește "valorile lor fundamentale" decât el și democrații.

"Una dintre aceste valori este meritocrația, cât mai multă meritocrație posibil, astfel încât să avansezi în funcție de abilitățile tale și nimic altceva", a spus el. 

De asemenea, Musk s-a aliniat mai mult Partidului Republican în ceea ce privește problemele sociale, după ce a dezvăluit că a susținut că a fost "păcălit" de "virusul Woke" pentru a-i permite unuia dintre fiii săi să devină o femeie transgender, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel