Data actualizării:
Data publicării:

Comedia, pansament pentru oameni, în pandemie. George Ivașcu: Trebuie să și zâmbim. Opera lui Caragiale, dată exemplu

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Cultura
WhatsApp

Comedia are un rol foarte important în pandemie, spune actorul George Ivașcu, dând exemplu operele lui Caragiale.

„Ca teatru de proiect nu-mi permit să joc cu sala goală pentru că, de fapt, noi plătim actorii. Acum, conform normelor, evident că ba a fost 50% capacitate, ba a fost 30% capacitate, în funcție de cum crește incidența, dar cererea a rămas la fel de mare. Ce jucăm în mod special sunt titlurile foarte cerute dar, într-un fel, m-am axat foarte tare și pe comedii.

Cred că în această alienare, această însingurare completă din cauza pandemiei, suntem pe Zoom, ne desfășurăm hibrid, semi-prezent, semi-absent, comedia își caută locul în sufletul oamenilor. De ce? Trebuie să și zâmbim. Veștile sunt totdeauna derutante, nu știm ce se întâmplă și în țară, și cu facturi, toate cele. Atunci cred că esența teatrului acum este să ne facă viața un pic mai frumoasă, mai optimistă”, a transmis actorul George Ivașcu, la DC NEWS.

Se îndreaptă tinerii cu preponderență către dramă?

 

„Am observat din anunțurile care vin în redacție, la festivaluri, pe la spectacolele de absolvire că tinerii se bagă mai ales la dramă, vor să fie profunzi, «profunji» cum zicea cineva mai noi pe Facebook. Comedia nu-i prea atrage, nu li se pare suficient de solicitantă, nu-i pune în valoare? N-au probleme acasă, n-au probleme în viață și vor să vadă dramele la teatru?”, a întrebat Val Vâlcu.

Comedia este un gen dificil. Exemplu din Caragiale

 

„Nu, dar comedia este un gen foarte dificil pentru că presupune atât de multă implicare ca să obții acele mecanisme comice. În dramă, la personajele puternice, purtând aceste probleme, este suficient ca actor să-ți asumi foarte bine acea problemă. De acolo ea ajunge la om pentru că identifică, dacă este o piesă contemporană, cu problemele actuale. Atunci, accesul este mai rapid.

Comedia presupune foarte multă compoziție, adică nu este suficient să apari tu în felul ăsta, ci tot timpul trebuie să te împiedici, trebuie să faci foarte multe alte lucruri, să creezi un personaj. Un exemplu este Caragiale, fiindcă vine acum 30 ianuarie. Trebuie să atingi esențe, trebuie să ai acuratețea pe care și-a dorit-o Caragiale”, a adăugat Ivașcu.

VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel