Combustibilul cu hidrogen, sursă curată de energie în viitor
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Combustibilul cu hidrogen promite să fie o sursă curată și abundentă de energie în viitor, atât timp cât oamenii de știință pot găsi modalități de a-l produce practic și ieftin și fără combustibili fosili.

Un nou studiu ne oferă un alt pas promițător în această direcție. Oamenii de știință au descris o metodă relativ simplă care implică nanoparticule de aluminiu care sunt capabile să elimine oxigenul din moleculele de apă și să lase hidrogen gazos. Procesul produce cantități mari de hidrogen și totul funcționează la temperatura camerei.

Combustibilul curat transformă apa în hidrogen la temperatura camerei

Acest lucru înlătură una dintre marile bariere în calea producției de combustibil cu hidrogen: cantitățile mari de energie necesare pentru a-l produce folosind metodele existente. Această tehnică funcționează și cu orice fel de apă, inclusiv cu apa uzată și apa oceanică. „Nu avem nevoie de niciun aport de energie”, spune cercetătorul în materiale Scott Oliver de la Universitatea din California, Santa Cruz (UCSC). Cheia procesului este utilizarea galiului metallic, pentru a permite o reacție continuă cu apa. Această reacție aluminiu-galiu-apă este cunoscută de zeci de ani, dar aici echipa a optimizat-o și a îmbunătățit-o în câteva moduri speciale.

Cu ajutorul microscopiei electronice cu scanare și tehnicilor de difracție cu raze X, cercetătorii au reușit să găsească cel mai bun amestec de aluminiu și galiu pentru producerea hidrogenului cu cea mai mare eficiență: 3:1 în favoarea galiului. Aliajul bogat în galiu are o sarcină dublă atât în ​​îndepărtarea stratului de oxid de aluminiu (care ar bloca de obicei reacția cu apă), cât și în producerea nanoparticulelor de aluminiu care permit reacții mai rapide. „Galiul separă nanoparticulele și le împiedică să se agrege în particule mai mari”, spune Bakthan Singaram, profesor de chimie organică la UCSC.„Oamenii s-au luptat să producă nanoparticule de aluminiu, iar aici le producem în condiții normale de presiune atmosferică și la temperatura camerei”.

Metoda de mixare nu este complicată, raportează cercetătorii, iar materialul compozit poate fi păstrat timp de cel puțin trei luni, atunci când este scufundat în ciclohexan, pentru a-l proteja de umiditate, care altfel i-ar degrada eficacitatea. Aluminiul este mult mai abundent și mai ușor de obținut decât galiul, deoarece poate fi obținut din materiale reciclate. Dar în acest proces, galiul poate fi recuperat și reutilizat de mai multe ori fără a-și pierde eficacitatea. Acesta este încă un factor în favoarea noii tehnici.

Energia curată, esențială pentru o Europă neutră climatic

În drumul spre o Europă neutră din punctul de vedere al climei și către o planetă mai curată în general, este important să regândim aprovizionarea cu energie și să creăm un sistem energetic complet integrat în cadrul Pactului verde european. Tranziția verde a economiei UE ar trebui să ofere acces la energie curată, sigură și accesibilă pentru companii și pentru consumatorii finali. Dar nu este o misiune ușoară: producția și consumul de energie au generat 75% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE în 2018, iar aceasta încă depinde de importuri pentru 58% din totalul de energie (în principal petrol și gaze).

În iulie 2020, Comisia Europeană a propus o strategie a hidrogenului pentru o Europă neutră climatic, ce urmărește accelerarea producerii de hidrogen curat și asigurarea rolului său la baza unui sistem energetic neutru climatic până în 2050.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel