Combustibil pe bază de hidrogen din energie solară și deșeuri agricole? Da, e posibil!
Combustibilii pe bază de hidrogen devin din ce în ce mai atrăgători ca sursă de energie curată.
La Universitatea din Illinois Chicago, inginerii au făcut un pas revoluționar în producția de hidrogen gazos din apă, folosind energie solară și deșeuri agricole. Această metodă de-a dreptul inovatoare reduce semnificativ energia necesară pentru extragerea hidrogenului, deschizând noi căi spre o producție chimică mai durabilă și prietenoasă cu mediul.
Cu toate acestea, metodele tradiționale de extragere a hidrogenului pur sunt mari consumatoare de energie și deseori se bazează pe combustibili fosili, limitând potențialul lor ecologic, se arată într-un raport guvernamental.
Meenesh Singh a propus această metodă care utilizează biochar, un material bogat în carbon derivat din diverse surse de biomasă, pentru a reduce drastic energia electrică necesară pentru procesul de electroliză al apei, care generează hidrogen. Prin integrarea surselor regenerabile de energie, precum energia solară sau cea eoliană, și prin reciclarea materialelor secundare, acest proces oferă posibilitatea eliminării eficiente a emisiilor de gaze cu efect de seră. Echipa condusă de Singh a experimentat cu diverse tipuri de biochar, obținute din surse variate precum coji de trestie de zahăr, deșeuri de cânepă, hârtie reciclată și chiar gunoi de grajd.
Energie curată
Introducerea biocharului în procesul de electroliză a condus la o reducere semnificativă a puterii necesare pentru generarea hidrogenului, cu biocharul derivat din balega de vacă dovedindu-se a fi cel mai eficient, reducând necesarul de energie electrică cu până la șase ori. Această descoperire a permis cercetătorilor să alimenteze reacția folosind o celulă solară standard din siliciu, evidențiind o eficiență ridicată în conversia biocharului și a energiei solare în hidrogen.
Noul proces nu numai că facilitează producția eficientă de hidrogen, ci are și capacitatea de a captura emisiile de dioxid de carbon în timpul reacției, oferind beneficii economice și de mediu substanțiale. Prin diversificarea utilizării deșeurilor biologice, această metodă ar putea conduce la producția curată a unei game variate de substanțe chimice, alături de hidrogen.
Datorită acestui procedeu, fermierii ar avea posibilitatea să fie independenți și să își acopere cererea de energie sau să creeze noi surse de venituri din utilizarea eficientă a deșeurilor biologice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News