Data publicării:
Combini berea cu energizantele? Iată efectele pe termen lung
Amestecul de băuturi energizante cu alcool poate cauza probleme pe termen lung ale funcției cognitive, potrivit unui studiu efectuat pe șobolani. Acest studiu ridică semne de întrebare cu privire la obiceiurile de consum ale tinerilor adulți.
Studiul și metodologia
Cercetarea a fost realizată de o echipă de la Universitatea din Cagliari și Universitatea din Catania (Italia), implicând grupuri de șobolani adolescenți de sex masculin care au primit alcool, băuturi energizante sau un amestec al celor două. S-au folosit diverse experimente standard pentru a evalua funcția cognitivă – inclusiv scanări cerebrale și teste comportamentale – până la 53 de zile după consum, potrivit Science Alert.
Rezultatele și impactul asupra creierului
Testele au relevat că animalele care au consumat băuturile mixte au arătat modificări durabile în capacitatea de a învăța și de a-și aminti, precum și schimbări în hipocampus – zona creierului responsabilă de învățare și memorie.
„Se cunosc puține lucruri despre consumul combinat al acestor băuturi în timpul adolescenței. Înainte, nu știam dacă ar putea avea efecte pe termen lung asupra funcției centrale. S-a ridicat și întrebarea despre riscurile acestui obicei în cazul maturizării creierului”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.
Implicațiile pentru tinerii adulți
Atât alcoolul, cât și băuturile energizante sunt populare în rândul tinerilor din diverse motive – de la petreceri nocturne la sesiuni de studiu târzii. Implicațiile acestui studiu sunt că aceste obiceiuri ar putea provoca daune pe termen lung.
În special, se pare că plasticitatea hipocampului ar putea fi afectată, ceea ce împiedică abilitatea creierului de a se adapta și de a schimba un răspuns la informații și cerințe noi. Este o parte crucială a funcționării normale a creierului.
Deși șobolanii care au consumat alcool și băuturi energizante au arătat inițial o creștere în anumite funcții cerebrale – inclusiv o creștere a unei proteine care stimulează regenerarea neuronilor –, aceste beneficii nu au durat, iar odată cu trecerea timpului și maturizare a existat de fapt un declin în capacitatea cerebrală.
„Rezultatele noastre arată că alcoolul consumat amestecat cu băuturi energizante în perioada adolescenței produce schimbări la nivelul hipocampului (la nivel molecular), asociate cu alterări comportamentale, care sunt deja detectabile în timpul adolescenței și persistă în maturitate”, scriu cercetătorii.
Nevoia de studii suplimentare
Aceste rezultate trebuie confirmate în studii pe oameni, existând probabil diferențe între sexe din cauza interacțiunilor hormonale pe care specialiștii nu le-au putut explora în acest studiu. Concluziile sugerează că preocupările legate de băuturile energizante sunt, totuși, justificate. Alcoolul are numeroase implicații asupra sănătății și este judicios să se presupună că amestecul celor două nu este cea mai bună idee.
Cantitățile de băuturi date șobolanilor au fost echivalente cu consumul excesiv de alcool, un comportament care pare să fie în creștere printre tinerii adulți. Acum, cercetătorii doresc să facă studii suplimentare pentru a înțelege consecințele posibile.
„Analiza întregului set de date obținut sugerează că amestecul de alcool cu băuturi energizante în timpul adolescenței poate avea efecte care nu sunt neapărat suma celor observate doar cu etanol și băuturi energizante, afectând permanent plasticitatea hipocampului”, concluzionează cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News