Combaterea evaziunii va scumpi legumele. Prețurile vor crește cu peste 20 la sută
Pagubele suferite de producătorii români de legume în urma viscolului nu vor duce la mari creșteri de prețuri, dar scumpirile sunt inevitabile. Prof. Toma Dinu, decanul facultății de Marketing din Agronomică București a declarat pentru DeCe News că piața se poate regla prin importuri, pe termen scurt, dar până la începutul lunii aprilie producția internă va fi grav afectată în urma distrugerii serelor, din cauza căderilor masive de zăpadă și a viscolului.
O cauză a posibilelor scumpiri este, paradoxal, lupta cu corupția din vămi. ”Uniunea Europeană folosește, de puțină vreme și în România, un sistem electronic de monitorizare a traficului vamal, ceea ce a dus la o înăsprire a controlului, în special pe zona de legume și fructe, țigări și alcool, a declarat prof. Toma Dinu. Dacă este adevărat ceea ce se spunea în mass media, că transporturile de legume și fructe treceau nevămuite și apoi erau vândute la negru, atunci scumpirile sunt inevitabile. Producția internă este compromisă, iar importatorii trebuie să plătească taxxe vamale și TVA. Legumele ieftine vin din Turcia sau zona mediteraneeană, deci suportă taxe vamale, iar cele din UE sunt oricum mai piperate la preț. Impactul cel mai mare îl va avea introducerea în preț a TVA”.
Pe de altă parte, prof. Toma Dinu atrage atenția asupra impactului pe care îl vor avea distrugerile suferite de producători. ”Serele sunt distruse de ninsori, iar fermierii români vor trebui să facă unele cheltuieli neprevăzute pentru reparații. Foarte puțini s-au asigurat, iar unele polițe nu acoperă distrugerile cauzate de ninsori. Astfel, în sezonul viitor, aceste costuri vor trece în preț și vor fi suportate de consumatori”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News