Data publicării:
Comasarea alegerilor. Kelemen Hunor: E aproape imposibil! Nu trebuie să inventăm o astfel de situaţie...
Kelemen Hunor a vorbit despre comasarea alegerilor și a explicat de ce este imposibilă o astfel de variantă.
"Comasarea alegerilor în acest moment e aproape imposibil de atins. Trebuie să modifici ceva, nu ştiu ce exact, o lege, două, trei, Codul administrativ şi aşa mai departe, fiindcă în acest moment poţi să prelungeşti mandatul aleşilor locali, aşa cum am făcut în 2020 de câteva ori, dar doar în anumite situaţii. Asta înseamnă stare de alertă, stare de urgenţă şi aşa mai departe. Nu avem o astfel de situaţie şi nici nu cred că trebuie să inventăm o astfel de situaţie pentru a prelungi mandatul.
"Nu poţi să scurtezi mandatul aleşilor din Parlament"
Altfel nu poţi să prelungeşti mandatul aleşilor locali şi orice încercare se va opri ori în contenciosul administrativ, dacă este Hotărâre de Guvern, ori în Curtea Constituţională dacă este lege. De aceea, eu nu cred în această comasare. Nu poţi să scurtezi mandatul aleşilor din Parlament, nu se poate, doar dacă declanşezi anticipate. Anticipate nu mai poţi declanşa cu jumătate de an înaintea termenului la mandatul preşedintelui, că nu poate dizolva Parlamentul. Din acest punct de vedere, n-ai cum să mişti parlamentarele dacă nu aduci în anticipate pentru 2023, eventual în primăvara anului 2024, nu poţi să aduci mai aproape.
"Unii spun că ar fi foarte bine, alţii spun că nu e oportun din punct de vedere politic"
Acolo este o chestiune fixă şi nu poţi să mişti aproape deloc. Două - trei zile sunt majoritatea de manevră, fiindcă nu poţi să scurtezi mandatul Parlamentului actual, pe de o parte. Pe de altă parte, de la alegeri în 20 de zile trebuie convocat noul Parlament, dar nu poţi să convoci până când nu îşi termină mandatul actualul Parlament. Din punct de vedere constituţional, legal, nu văd în acest moment posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. De oportunitate politică nu vorbesc, fiindcă este o chestiune foarte subiectivă. Unii spun că ar fi foarte, foarte bine şi nu ne-ar încurca deloc, alţii spun că nu e oportun din punct de vedere politic, dar eu vorbesc doar constituţional. Şi legal nu se poate", a spus Kelemen Hunor pentru Agerpres.
Image by macrovector on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News