Comandant român de navă, reținut în Cipru. SLN, scrisoare deschisă către premierul Florin Cîțu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Comandant român de navă, reținut în Cipru / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Comandant român de navă, reținut în Cipru / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un comandant român de navă a fost reținut în Cipru.

UPDATE:

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Nicosia a fost notificată, marți, cu privire la reținerea unui cetățean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Cipru, transmite Mediafax.

Notificarea a fost făcută de un membru al echipajului, la nivelul ambasadei fiind recepționate ulterior solicitări de asistență consulară atât din partea familiei cetățeanului român, cât și din partea companiei angajatoare. Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru clarificarea situației, pentru a obține informații suplimentare referitoare la acest caz și pentru a lua legătura în mod direct cu românul, demers realizat în aceeași zi. Potrivit datelor preliminare obținute de ambasadă, românul a fost reținut în baza unei înregistrări/notificări existente pe numele său în evidențele autorităților cipriote, precizează MAE. Miercuri, un reprezentant al misiunii diplomatice l-a vizitat pe român.

MAE precizează că reprezentanții Ambasadei României la Nicosia mențin legătura cu autoritățile locale competente, cu familia cetățeanului român, precum și cu reprezentanții companiilor implicate, fiind pregătită să ofere asistență consulară suplimentară, conform competențelor legale.

Știrea inițială:

Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim acuză un abuz din partea autorităților cipriote și face un apel către premierul României și ministerele de Externe, al Transporturilor pentru eliberarea comandantului român de navă reținut în Cipru pe 2 august.

Potrivit Sindicatul Navigatorilor este vorba de un comandant de 60 de ani care a fost reținut „fără nicio vină” pe nava Red Garnet în portul cipriot Vassiliko pentru că aceeași navă pe care o conducea și anul trecut a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă. SLN a transmis o scrisoare deschisă către premierul Florin Cîțu și cere eliberarea comandantului, reclamând un „act ostil, un abuz din partea autorităților din Cipru”, interpretat ca o „deturnare”, „o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului și a legislației europene, a relațiilor și acordurilor bilaterale dintre România și Cipru”.

Scrisoare deschisă către premierul Florin Cîțu

"Domnule Prim Ministru, Domnule Ministru al Afacerilor Externe, Domnule Ministru al Transporturilor, Sindicatul Liber al Navigatorilor vă informează că aseară, 02 august 2021 în portul cipriot Vassiliko, comandantul de naționalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reținut de pe nava sa Red Garnet. Motivul reținerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla, a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanții că acest lucru nu se va întâmplă și că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fără nici o vină, comandantul a fost reținut.Vă informăm că în conformitate cu legislația internațională echipajului, navei și încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalcă normele și principiile comerțului maritim.

Acest act ostil noi îl considerăm ca este un abuz din partea autorităților din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului și a legislației europene, a relațiilor și acordurilor bilaterale dintre România și Cipru.Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia și colegii de breaslă- suntem cu toții stupefiați de această măsură fără precedent în istoria de bune relații dintre țările noastre.Va rugăm așadar să interveniți pe toate canalele din funcțiile și demnitățile statului pe care le dețineți pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate. El nu a făcut altceva decât să comande nava sa în deplină siguranță către portul desemnat de destinație. Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei și se pedepsește foarte aspru potrivit legii”, a scris SLN pe pagina de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel