Comandament MAI. Anunțul ministrului Deneş privind lucrări hidrotehnice de urgență în urma inundațiilor
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Inundatii. Foto cu caracter ilustrativ
Inundatii. Foto cu caracter ilustrativ
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat, luni, la comandamentul de la MAI, că pregăteşte o hotărâre de Guvern privind alocarea de sume din fondul de rezervă la dispoziţia Executivului pentru intervenţie urgentă la lucrări hidrotehnice afectate şi în zonele calamitate de fenomenele hidro din ultimele săptămâni.

'Încă de aseară, după discuţia pe care am avut-o cu premierul Viorica Dăncilă, am dispus specialiştilor din Apele Române din judeţe, acolo unde au fost zone calamitate, să urgenteze până diseară să trimită împreună cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă acele procese verbale cu documente pentru a putea pregăti de mâine un proiect de HG care dorim să apară deja în şedinţa de Guvern de joi pentru ca din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului să fie alocate sume pentru intervenţie urgentă pe lucrări hidrotehnice afectate şi pe zonele calamitate de fenomenele hidro din ultimele săptămâni', a spus Deneş.

El a menţionat că solicitarea pe care a făcut-o viza calamităţile produse zilele, săptămânile trecute. Cât priveşte evenimentele în desfăşurare, ministrul a precizat că va urma o a doua etapă de evaluare şi de finalizare a proceselor verbale, care vor face subiectul unei alte HG, în săptămâna care urmează.

'Specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române au monitorizat permanent cursurile de apă şi au asigurat intervenţia acolo unde situaţia a impus-o. a spus Deneş.

'Principala cauză ce a condus la efectele ce s-au manifestat zile trecute a constituit-o căderea unor cantităţi foarte mari de precipitaţii într-un interval scurt, ce a condus la scurgerile de pe versanţi cu efect torenţial deosebit. În lacurile de acumulare administrate de Apele Române (...) continuă exploatarea lucrărilor hidrotehnice, astfel încât să se diminueze efectele acestor fenomene deosebite. Toţi angajaţii sunt în dispozitive, asigurând supravegherea cursurilor de apă şi intervenţia, fiind pregătite forţe, mijloace şi materiale în acest sens. De asemenea, am dispus ca acestea să asigure tot sprijinul autorităţilor locale cu utilaje, personal de intervenţie, material şi tot ce e necesar. În zilele ce urmează, eu, împreună cu specialiştii de la Apele Române, voi fi prezent în zonele unde vor apărea situaţii hidrologice periculoase. Astăzi suntem prezenţi în judeţul Prahova', a adăugat Deneş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel