Columbia: Şefa diplomaţiei europene anunţă creşterea ajutoarelor financiare destinate refugiaţilor venezueleni
Uniunea Europeană a anunţat joi acordarea de noi ajutoare financiare Columbiei pentru găzduirea a peste 1.4 milioane de migranţi venezueleni, făcând apel în acelaşi timp la o 'soluţie politică negociată' care să pună capăt crizei din Venezuela, transmite dpa.
Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a declarat la Bogota că UE va aloca 30 de milioane de euro pentru 'identificarea şi integrarea socio-economică' în Columbia a venezuelenilor, pe lângă pachetul de peste 130 de milioane de euro cu care blocul comunitar sprijină Bogota.
Ospitalitatea şi solidaritatea Columbiei faţă de venezuelenii care fug de criza economică şi politică din ţara lor este 'un exemplu pentru regiune şi pentru întreaga lume', a declarat Federica Mogherini într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele columbian Ivan Duque. Aproximativ 4.3 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara, o cifră impresionantă comparativ cu 695.000 de persoane în 2015, conform cifrelor furnizate de ONU.
Columbia este ţara care a primit cei mai mulţi refugiaţi venezueleni pe teritoriul său. Duque a anunţat organizarea în octombrie, la Bruxelles, a unei conferinţe privind cooperarea internaţională în 'cea mai mare criză migratorie pe care o traversează America Latină în istoria sa recentă'. UE şi Columbia au convenit asupra necesităţii de a 'menţine presiunea' pentru a obţine o 'soluţie politică negociată' care să conducă la alegeri prezidenţiale 'libere şi credibile' în Venezuela, a afirmat Mogherini.
Mogherini a promis sprijinul UE pentru armistiţiul fragil din Columbia, anunţând 4.5 milioane de euro pentru a sprijini activitatea unei comisii care încearcă să scoată la lumină adevărul despre abuzurile în domeniul drepturilor omului comise în timpul conflictului de 52 de ani cu mişcarea de gherilă FARC. Şefa diplomaţiei europene a amintit că UE sprijină procesul de pace cu peste 640 milioane de euro. Un acord de pace convenit în 2016 a dus la demobilizarea a aproximativ 7.000 de luptători şi la transformarea FARC într-un partid politic.
Cu toate acestea, peste 2.000 de disidenţi FARC nu s-au alăturat procesului de pace şi un nou grup de foşti comandanţi a anunţat recent revenirea la arme. Mogherini a condamnat 'energic' acest anunţ şi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu 'situaţia foarte grea' cu care se confruntă sute de activişti pentru drepturile omului, precum şi cu uciderea liderilor unor comunităţi după semnarea armistiţiului. 'Violenţa nu poate fi niciodată răspunsul', a subliniat înaltul oficial european. Preşedintele Duque a anunţat că solicitarea Columbiei privind prelungirea misiunii ONU de supraveghere a armistiţiului a fost acceptată de Consiliul de Securitate al ONU. Conflictul armat din Columbia a produs moartea a peste 260.000 de persoane începând din 1958, conform datelor oficiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News