Coloniști ”extremiști”, vizați de sancțiuni ale UE. Încălcări grave ale drepturilor omului
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
UE impune sancțiuni unor coloniști extremiști.

Consiliul European a anunțat vineri sancțiuni împotriva a patru coloniști "extremiști" și a două grupuri pentru încălcări grave ale drepturilor omului împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est.

”Persoanele și entitățile enumerate sunt responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului împotriva palestinienilor, inclusiv tortură și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, precum și de încălcarea dreptului la proprietate și la viața privată și de familie a palestinienilor din Cisiordania”, a declarat Consiliul European într-un comunicat.

Entitățile incluse pe listă sunt Lehava, un grup de extremă dreapta care militează pentru supremație evreiască, și Hilltop Youth, un ”grup radical de tineri format din membri cunoscuți pentru acte de violență împotriva palestinienilor și împotriva satelor lor din Cisiordania”, potrivit declarației.

Cele patru persoane vizate de sancțiuni sunt Meir Ettinger și Elisha Yered - ambele figuri de conducere ale grupului Hilltop Youth - precum și Neria Ben Pazi și Yinon Levi.

Premieră pentru UE

Este pentru prima dată când Uniunea Europeană a impus sancțiuni coloniștilor radicali israelieni din Cisiordania pentru acte de violență împotriva palestinienilor, a scris agenția de presă germană DPA, citând diplomați.

Pe lângă interdicția de a călători în UE, persoanele enumerate în cadrul regimului de sancțiuni riscă să li se înghețe activele și să li se interzică furnizarea de fonduri sau resurse economice ”direct sau indirect, către acestea sau în beneficiul lor”.

Miercuri, UE se declarase ”profund îngrijorată de înrăutățirea situației din Cisiordania ocupată, unde violența coloniștilor, intimidarea și distrugerea locuințelor și a proprietăților au continuat să crească vertiginos în ultimele zile”.

"Condamnăm toate atacurile împotriva civililor, inclusiv asasinarea celor patru palestinieni despre care s-a raportat că au fost uciși și solicităm Israelului să își intensifice eforturile pentru a preveni violențele recurente ale coloniștilor împotriva palestinienilor și să se asigure că autorii crimelor sunt trași la răspundere”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, într-un comunicat.

Josep Borrell a anunțat sancțiuni

În decembrie, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că va propune impunerea de sancțiuni pentru coloniștii israelieni ”extremiști” din Cisiordania.

"Vom lucra la impunerea de sancțiuni împotriva coloniștilor extremiști din Cisiordania. Voi face o propunere statelor membre în acest sens", a declarat Borrell la o conferință de presă după o reuniune a miniștrilor de Externe ai UE.

Borrell a adăugat că este ”alarmat” de aprobarea guvernului israelian pentru construirea a încă 1.700 de locuințe în Ierusalimul de Est, în vederea extinderii coloniilor. ”UE consideră planul ilegal în conformitate cu dreptul internațional”, a spus el, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel