Colonelul (r) Andrei Banu, lecție pentru Poliție și Parlament după oribila crimă comisă aproape de biserică
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ / Pixabay
Foto ilustrativ / Pixabay
Colonelul (r) Andrei Banu, fostul șef al Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Prahova, a tras câteva semnale de alarmă pentru Poliție și Parlament, prin intermediul DC News, după cazul de la Argeș.

După ce a făcut precizări specifice pe cazul de la Argeș, unde un bărbat și-a ucis fosta parteneră de viață și pe fiul ei, într-o criză de gelozie, în zona unei biserici, la patru luni după ce a recunoscut la „Acces Direct” că ar recurge la un gest extrem dacă femeia îl părăsește, colonelul (r) Andrei Banu a tras un semnal de alarmă la pentru Poliție și Parlament.

VEZI ȘI: EXCLUSIV / Dubla crimă la biserică, în Argeș. Colonelul (r) Andrei Banu, despre misterul care a îngrozit România

Colonelul (r) Andrei Banu a făcut o selecție de întrebări retorice cu privire la cazul de la Argeș, ce ar putea fi de ajutor în prevenirea alor incidente de acest gen. 

- Dacă se cunoștea această situație, de ce nu s-a intervenit și cine trebuia să intervină?

- El a mai fost chemat la Poliție, a fost sancționat? Era cunoscută oficial această situație?

- Există antecedente psihiatrice? Cine l-a internat, cine l-a urmărit?

- S-a dat ordin provizoriu sau ordin de hotărâre judecătorească pentru a nu se mai apropia de fosta parteneră?

Banu: Ce facem cu această criză existențială?



În continuare, el a atras atenția asupra unor statistici care arată cât de gravă este situația în România privind victimele violenței domestice.

Ce facem cu această criză existențială? Din statisticile din 2020, pe nouă luni, în România, o femeie la cinci zile este ucisă de partenerul de viață. În această situație a contribuit și pandemia. Au fost 35.000 de victime ale violenței în familie. Un semnal de alarmă extraordinar, pe care toată lumea îl trage, dar fiecare îl trage ca să zică: *L-am tras. Rezolvarea care va fi? Ce se întâmplă?”, a spus Andrei Banu pentru DC News.

„Avem și o criză de autoritate”


De asemenea, el a dezvăluit că „dacă ar fi să analizăm alt aspect, ar fi impactul social incredibil. O criză de autoritate. Cine ne apără? Cine se ocupă? Toată lumea face altceva decât ce trebuie făcut pentru această violență domestică. Știu că avem două legi: Legea sănătății mintale și Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, care sunt legi depășite. Trebuie foarte bine aceste legi rediscutate, trebuie noi proiecte în Parlament.”

O altă problematică identificată de Andrei Banu este „lunga așteptare” a implementării brățărilor electronice.

Se tot vorbește de brățările electronice. Alte țări au de 20 de ani, dar noi nu suntem în stare. Se apropie la 100 de metri de ea, dispeceratul este alertat și se intervine. Nu se face nimic, să înceapă!”, a menționat el.

Și nu în ultimul rând, colonelul (r) Andrei Banu, fostul șef al Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Prahova, a întrebat „De ce nu se face o analiză de caz? Un studiu de caz?”.

La orice nenorocire pe care o aveam, făceam o analiză de caz. Cine a reclamat, cum a reclamat, ce a făcut, ce s-a întâmplat, de ce nu s-a intervenit, putea fi prevenit sau nu? Puneai 4-5 măsuri pe viitor. Toate acestea, prelucrate, ca să știi data viitoare ce se întâmplă, ne-a mai povestit Andrei Banu. 

Notă redactor: Așadar, vedem de fiecare dată că sunt necesare tragedii pentru a convinge că e nevoie de ceva, o schimbare reală. O normalitate în care femeilor din România să nu le fie frică să reclame pentru că „nu se întâmplă nimic”, de o normalitate în care îi ascultăm pe specialiști, pe cei cu experiență reală în domeniu, nu doar pe hârtie. O normalitate în care România să nu fie cu 50 de ani în urma altor țări. O normalitate în care oamenii cu probleme psihice și nu numai să nu reprezinte un pericol pe stradă, o normalitate în care victimele violenței domestice să nu fie învinuite pentru că au ajuns în situația respectivă, ci educate să înțeleagă ce responsabilitate au și să primească tot ajutorul de care au nevoie. O normalitate în care nimeni să nu-și permită să agreseze o femeie pe stradă, fie ea cunoscută sau nu. Pentru că, dacă nu știați, femeile sunt jignite și agresate pe stradă. Pe aceeași stradă pe care voi vă plimbați copiii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel