Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti”, 75 de ani. Concert aniversar la Ateneu, în 10 martie
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti” a fost înființat în anul 1949 și este prima școală de muzică din București. Aniversarea celor 75 de ani de activitate a liceului are loc la Ateneul Român, în data de 10 martie.

De la ora 19:00, la Ateneu debutează seria de concerte și manifestări dedicate celebrării ”Excelenței sale, Muzica, și Colegiului Lipatti”.

Deschiderea anului aniversar 2024 este marcată de un concert susținut de orchestrele Colegiului Lipatti; orchestra de suflători (dirijor Marcel Pețanca), orchestra simfonică (dirijor Andrei Racu) și corul (dirijor Pauliuc Lăcrămioara), alături de soliștii absolvenți ai Colegiului: soprana Laura Tătulescu, violonistul Ștefan Aprodu, violoncelistul Cornelius Zirbo, dar și micuțul trompetist Matei Gheorghe, din clasa a III a, gata să preia simbolic ștafeta generațiilor.

Lucrarea simfonică ”Amintiri”, în primă audiție absolută

În programul concertului figurează lucrări de G. Rossini, C. Dimitrescu, W. A. Mozart, A. Piazzola, P. I. Ceaikovski și S. Prokofiev. De asemenea, spectatorii se vor bucura de lucrarea simfonică ”Amintiri”, în primă audiție absolută, compusă special pentru aniversarea a 75 de ani de activitate ai școlii noastre de Valentin Mandric - compozitor și profesor la Colegiul Lipatti. Manifestările aniversare continuă de-a lungul anului 2024.

În data de 2 iunie va avea loc Concertul absolvenților, promoția 2024, în octombrie va fi omagiată profesoara de vioară Elisabeta Tomescu-Ciomu pentru întreaga sa activitate ca pedagog; tot în octombrie va fi lansată cartea ”La ceas aniversar” ce va apărea la editura Grafoart, o culegere realizată de profesorii Nicolae Racu și Andrei Racu, cu amintiri, imagini, gânduri ale foștilor și actualilor elevi și profesori.

Galeria absolvenților: de la Maria Tănase la Ileana Cotrubaș sau Aurelian Octav Popa

Existența Colegiului Național de Arte ”Dinu Lipatti” a fost marcată de nume remarcabile care au stat în băncile sau la catedrele sale: Maria Tănase, Fănică Luca, Filaret Barbu, Victor Giuleanu, George Manoliu, Ana Pitiș, precum și Ileana Cotrubaș, Lucia Țibuleac, Aurelian Octav Popa, Marin Cazacu, Gheorghe Zamfir, Ivan Roncea, Cristina Anghelescu, Tudor Dumitrescu.

 În prezent, la Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti” învață aproximativ 800 de elevi în toate ciclurile de învățământ - primar, gimnazial, liceal - îndrumați de aproximativ 200 de profesori. Pe lângă materiile de cultură generală se adaugă cele de specialitate, muzică și arta actorului.

Anual, Colegiul organizează și este gazdă pentru mai multe concursuri internaționale de interpretare, sesiuni de masterclass și proiecte în parteneriat cu diverse academii și instituții europene – Fundația Resonnance, Ecole Normale de Musique Alfred Cortot, The Purcell Music for gifted young musicians etc. Elevii Colegiului care decid sa studieze muzica mai departe sunt admiși la instituții de renume, precum UNMB, UdK Berlin, The Royal Academy of Music și Royal College of Music din Londra etc.

Pentru Colegiu, luna martie este „luna Lipatti”, datorită faptului că pianistul și compozitorul Dinu Lipatti s-a născut pe 19 martie, în 1917. Destinul său excepțional a fost marcat de întâlniri providențiale, de la Mihail Jora și Florica Musicescu, la Nadia Boulanger și marele Enescu. Deși cariera sa a fost meteorică (încheindu-se, christic, la doar 33 de ani în 1950), personalitatea sa luminoasă și înălțimile sale interpretative și componistice îl plasează în zona de excelență a panteonului internațional / universal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel