Colaborarea militară „din ce în ce mai profundă” a Coreei de Nord cu Moscova a fost condamnată
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au condamnat aprofundarea cooperării militare dintre Coreea de Nord și Rusia, în timp ce un oficial militar nord-coreean de rang înalt a reiterat sprijinul Phenianului pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Cei trei aliați occidentali au spus într-o declarație comună din 24 iunie că legăturile tot mai strânse dintre Moscova și Phenian, inclusiv transferurile de arme care sprijină războiul Rusiei în Ucraina, servesc la „prelungirea suferinței poporului ucrainean, încalcă multiple rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și amenință stabilitatea atât în Asia de Nord-Est, cât și în Europa.”

Declarația a mai spus că recenta semnare a unui tratat de parteneriat strategic între Rusia și Coreea de Nord în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin din 19 iunie „ar trebui să fie o preocupare gravă pentru oricine are un interes în menținerea păcii și stabilității pe Peninsula Coreeană, în susținerea regimului global de neproliferare și în sprijinirea poporului ucrainean în timp ce își apără libertatea și independența împotriva agresiunii brutale a Rusiei.”

Cei trei aliați și-au reafirmat intenția de a întări cooperarea diplomatică și de securitate pentru a contracara amenințările pe care Coreea de Nord le prezintă securității regionale și globale, se arată în declarație.

Washingtonul și Seulul au acuzat Rusia și Coreea de Nord de încălcarea dreptului internațional prin comerțul cu arme, inclusiv furnizarea de rachete și muniții nord-coreene folosite pe câmpul de luptă din Ucraina.

The Washington Post a raportat pe 22 iunie că Rusia ar fi putut primi aproximativ 1,6 milioane de obuze de artilerie de la Coreea de Nord, în timp ce analiștii militari au spus că rachetele nord-coreene au fost lansate de forțele ruse asupra Ucrainei.

Moscova și Phenianul au negat orice astfel de transferuri de arme

Pactul semnat săptămâna trecută de Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un obligă fiecare parte să ofere asistență militară imediată dacă oricare dintre state este supus unei agresiuni armate.

Pe 24 iunie, un oficial militar nord-coreean de rang înalt a criticat Washingtonul pentru asistența sa militară acordată Ucrainei și a reiterat sprijinul Phenianului pentru Moscova în război, potrivit mass-mediei de stat.

Pak Jong Chon, unul dintre cei mai importanți oficiali militari nord-coreeni, a spus că Rusia are „dreptul de a opta pentru orice fel de lovitură de represalii” în cazul în care ar fi atacată și a avertizat că Washingtonul ar putea provoca un „război mondial” dacă continuă să împingă Ucraina într-un „război prin procură” împotriva Rusiei.

Săptămâna trecută, Washingtonul a declarat că forțele ucrainene au undă verde să folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi forțele ruse oriunde peste graniță în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel