Colaborare istorică: Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce componente medicale ce ar ajuta la lupta împotriva cancerului
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Acordul dintre români și canadieni are în vedere producția de componente ce ar putea ajuta în lupta împotriva cancerului, pe lângă producția de energie electrică.

Conform unei declarații emise de SN Nuclearelectrica, acordul inițial vizează realizarea unui studiu tehnic de fezabilitate, fundamentat pe tehnologia de producere a izotopilor dezvoltată de compania canadiană Framatome și implementată cu succes în Canada în 2022.

Framatome și Nuclearelectrica urmează să colaboreze pentru a examina modalitățile de optimizare a infrastructurii existente la Cernavodă în scopul producerii suplimentare de izotopi medicali, adițional producției actuale de energie curată, sigură, fiabilă și cu emisii minime de carbon.

„Acest parteneriat este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și pentru a demonstra beneficiile multiple ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, la decarbonizare și creștere economică. În lumina evoluțiilor recente pe piața de izotopi medicali, nevoia de aprovizionare sigură cu izotopi medicali este în creștere și, prin urmare, considerăm că acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producție de izotopi medicali la CNE Cernavodă”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

„Suntem încântați de acest proiect cu Nuclearelectrica. Accesul în masă la medicina nucleară este strâns legat de dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare pe scară largă, fiabile și diversificate și dorim să jucăm un rol în lupta împotriva cancerului, ajutând la construirea acestor lanțuri de aprovizionare”, a declarat François Gauché, Director Framatome Healthcare. „Pentru a ajuta mai bine pacienții în viitor, vom avea nevoie de centre regionale de producție de medicină nucleară, iar acest proiect este o oportunitate excelentă de a consolida lanțul de aprovizionare în Europa.”, a mai precizat acesta.

Ce este compania canadiană Framatome 

Framatome este o companie internațională specializată în domeniul energiei nucleare. Ea este implicată în proiectarea, fabricarea și furnizarea de echipamente și servicii pentru industria nucleară. Framatome operează într-o serie de domenii legate de energia nucleară, precum construcția și întreținerea reactoarelor nucleare, fabricarea combustibilului nuclear, dezvoltarea tehnologiilor nucleare și furnizarea de soluții pentru gestionarea deșeurilor nucleare. Compania oferă servicii și soluții în sectorul energetic, contribuind la producerea de energie curată și la îmbunătățirea siguranței în domeniul nuclear.

Nuclearelectrica este o companie de stat din România, care operează centrala nucleară de la Cernavodă. Înființată în 1998, Nuclearelectrica a preluat activitățile din sectorul nuclear al fostului operator al centralei nucleare de la Cernavodă. Principalul său activ este Centrala Nucleară Cernavodă, care cuprinde două reactoare, iar primul reactor a fost conectat la rețeaua electrică în 1996.

Compania este responsabilă pentru producerea și furnizarea de energie electrică în România utilizând surse nucleare, contribuind semnificativ la producția de energie electrică a țării. Nuclearelectrica are rolul de a asigura funcționarea sigură, eficientă și sustenabilă a centralei nucleare, respectând normele și reglementările internaționale în domeniul nuclear. Compania a fost implicată în diverse proiecte și colaborări internaționale în domeniul energiei nucleare, fiind activă în promovarea cercetării și a inovațiilor în acest sector.

De-a lungul anilor, Nuclearelectrica a avut un rol crucial în asigurarea unei surse de energie electrică fiabile și curate pentru România, cu un accent deosebit pe siguranța nucleară și eficiență energetică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel