Coenzima Q10 are, în organism, două roluri importante: asigură energie celulelor și le ajută să lupte contra radicalilor liberi, fiind un oxidant puternic.
Q10 este esențială în procesul de conversie a alimentelor în energie (este vorba de grăsimi și de glucide), mai precis în adenozin trifosfat (ATP). ATP este forma de energie de care celulele au nevoie vitală pentru a-și îndeplini funcțiile.
Ce rol are Q10 în organism
Coenzima este și un antioxidant foarte puternic, care protejează membrana mitocondriilor de stresul oxidativ și neutralizează radicalii liberi.
Practic, Q10 previne oxidarea colesterolului „rău" LDL, îmbunătățind funcția cardiacă. Q10 echilibrează și nivelul pH-ului, potențând activitatea sistemului imunitar și reducând riscul de apariție a cancerului.
„Orice persoană care a trecut de vârsta de 30 - 35 de ani ar trebui să ia coenzima Q10 suplimentar, după ce discută cu medicul curant. Are nevoie de această coenzimă ca sistemul imunitar să fie capabil să respingă agresiunile la care organismul este în permanență expus. Viața se stinge în absența ei", a explicat, la un simpozion desfășurat în primăvară, renumitul ing. chim. Ștefan Manea, cel care a inventat și brevetat un tratament unic în lume care combină coenzima Q10 cu efectele benefice ale cătinei.
Când apar bolile
Scăderea nivelului de Q10 în organism duce la încetinirea metabolismului, care determină apariția unor procese degenerative la nivelul: organelor interne (cum ar fi inima și ficatul), al mușchilor (reducerea masei musculare), al pielii (apariția ridurilor, când nu mai este stimulată sinteza colagenului) și al articulațiilor (își pierd elasticitatea și se degradează).
Ștefan Manea explicat că avem nevoie de această coenzimă și profilactic, „pentru cei cu organism sănătos și care vor să se mențină așa".
De asemenea, „au mare nevoie de coenzima Q10 cei care au boli cardiovasculare, neurologice sau digestive, bolnavii de cancer, cei cu scleroză multiplă, toți cei care au imunitate deficitară, diabet, osteoporoză și multe altele", a explicat inventatorul.
De unde putem obține Q10 în mod natural
În afară de suplimente alimentare, există și alimente care aduc un aport de coenzimă Q10.
Acestea sunt:
- de origine animală: carnea de vită, carnea de pui (în cantitate mică, însă), organele precum inima, ficatul și rinichii, ouăle, sardinele, macroul, tonul, sepia, fructele de mare.
- de origine vegetală: cartofii dulci, alunele, migdalele, fisticul, nucile verzi, usturoiul, conopida, morcovul, broccoli și ardeiul gras.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Știați că un singur stat din Europa are graniță terestră cu Africa iar 9 din 10 români răspund greșit
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Horoscop 6-12 mai 2024: Zodia care s-a certat cu toată lumea. Daniela Simulescu: „Îți recomand mai mult pragmatism” /video
- Ploi abundente, grindină și vânt puternic în prima zi de Paști. Județele vizate de fenomenele meteo extreme
- Culmea prostiei în hipermarketuri. O decizie bizară pe care marii retaileri o iau și care stârnește furia românilor
- De ce nu ni se arată cum se fac crenvurștii. Bulai: Am văzut cu ochii mei ce se întâmplă la o fermă de curcani / video
- SRI, mai necredincios ca Toma în noaptea de Înviere. Mesaj simpatic / foto
- O biserică de o frumusețe rară din România, construită în 1878, a ars în totalitate în noaptea de Înviere / foto
- Acuzații în presa austriacă: Dronele militare rusești folosesc AI dezvoltat cu Kaspersky
- Nu s-a mai întâmplat de 23 de ani în SUA. Adrian Mitroi: Inflația este lipicioasă, iar dolarul este prea tare