Codul roșu de vânt puternic, doar în zona înaltă de munte. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @kot64
FOTO: Freepik @kot64
Dobrogea s-a aflat sub cod roșu de vreme nefavorabilă, cu drumuri blocate și zeci de localități rămase fără energie electrică. Cum va fi vremea săptămâna viitoare.

România s-a aflat astăzi sub coduri de vreme severă, roșu în zona Dobrogei, în patru județe, cu coduri galbene care se vor prelungi până spre seară,  însă meteorologii susțin că vremea se va îndrepta în zilele următoare, ajungând chiar la temperaturi peste normalul perioadei.

De altfel, singurele zone care se vor afla sub atenționare de cod roșu de vânt puternic sunt cele înalte, de peste 1.800 de metri, unde vântul va ajunge la peste 140 km/h. 

”Episodul de vreme rea se va prelungi cu un cod galben general, o atenționare meteorologică valabilă pentru partea de sud a țării, pentru partea de est și nord-est, precum și zonele montane, unde vor mai fi intensificări de vânt și pe alocuri viscol. În ceea ce privește începutul săptămânii care urmează, valori termice sub cele ce ar trebui să avem în această perioadă, de la -5 grade Celsius, temperaturi maxime, pornind mâine în partea de est a Transilvaniei, și până către 7 grade Celsius în partea de vest a Olteniei”, a explicat meteorologul Raul Ilea, la Realitatea Plus.

Așa cum a precizat deja, temperaturile sunt mai mici decât cele specifice acestei perioade, după ce la începutul lunii au fost peste normele perioadei, meteorologul susținând ”marți, valorile termice vor crește, nu aș numi-o chiar încălzire, însă valori în creștere față de ceea ce avem pe parcursul zilei de luni, cuprinse maximele termice între 2 și 12 grade și minimele între 2 și 8 grade.

După care putem observa variații pe parcursul următoarelor zile, atât miercuri, cât și joi, iar o răcirea a vremii, astfel încât maximele de miercuri se vor situa între 1 și 10 grade, după care, joi, iar vor crește valorile de temperatură și se vor situa între 2 și 10 grade, iar pentru ziua de vineri valori de temperatură maximă cuprinse între 8 și 16 grade”, a mai spus meteorologul.

În ceea ce privește vremea de la finalul săptămânii viitoare, meteorologul Raul Ilea a spus că valorile vor fi peste cele specifice perioadei. ”Probabilitatea mai mare de precipitații să fie în partea de vest, de centru a țării și partea de munte, bine-înțeles”, a mai spus meteorologul.

Cod roșu de vânt puternic în zona montană

Potrivit ANM,  până la ora 17:00, a fost emis o avertizare nowcasting de Cod Roșu, în zona de munte de peste 1800 m din județele Brașov, Argeș, Vâslea Prahova, Dâmbovița și Sibiu, unde se vor semnala îndeosebi la peste 2000 m altitudine, rafale ale vântului de 140...160 km/h, viscol puternic, vizibilitate zero.

De asemenea a fost emisă o avertizare nowcasting de Cod Galben, valabilă pâă la ora 17:00, pentru județele Gorj (Bumbești-Jiu, Tismana, Novaci, Runcu, Crasna, Baia de Fier, Peștișani, Bengești-Ciocadia, Polovragi, Stănești, Bumbești-Pițic, Mușetești, Turcinești, Schela, Alimpești, Săcelu, Lelești, Arcani) și județul Vâlcea (Horezu, Vaideeni, Tomșani, Costești, Slătioara), unde se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55...65 km/h.

Tot atenționare de cod galben de vânt puternic a fost emisă până la ora 18:30, în județul Gorj (Bustuchin, Logrești, Stejari, Dănciulești) și județul Vâlcea (Drăgășani, Băbeni, Bălcești, Mihăești, Berbești, Frâncești, Prundeni, Budești, Fârtățești, Stoilești, Alunu, Ionești, Șușani, Galicea, Cernișoara, Orlești, Nicolae Bălcescu, Lungești, Ștefănești, Olanu, Roșiile, Valea Mare, Popești, Zătreni, Tetoiu, Grădiștea, Copăceni, Glăvile, Dănicei, Sutești, Șirineasa, Laloșu, Livezi, Scundu, Sinești, Lădești, Ghioroiu, Lăpușata, Măciuca, Roești, Drăgoești, Pesceana, Diculești, Crețeni, Mădulari, Gușoeni, Făurești, Voicești, Stănești, Lăcusteni, Mitrofani, Amărăști), unde se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55... 65 km/h.

” Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore”, mai transmit meteorologii.

Citește și: Școlile din Brăila, Galați și Tulcea, închise din cauza vremii nefavorabile. Cursurile se vor face în formatul online 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel