Codul Portocaliu a fost extins. Alina Șerban, ANM, arată zonele lovite de viscol: Se va răci în toată țara
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM, a spus cum va fi vremea în zilele următoare.

Codul Portocaliu de ninsori și viscol a fost extins. Urmează două zile de iarnă adevărată. Care sunt zonele lovite de viscol, a spus Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM.

"Vom avea un weekend cu evenimente meteo severe, aș putea spune, caracteristice anotimpului rece. În consecință, Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe alerte meteorologice ce vizează în mod deosebit cantități însemnate de apă pentru partea de Sud și de Sud-Est a teritoriului, acolo undeva va începe să plouă din această după-amiază, până duminică după-amiază și se vor acumula peste 25-30 de litri pe metru pătrat, izolat chiar peste 40-50 de litri pe metru pătrat.

Zonele în care va ninge

Mai mult decât atât, o masă de aer polar se va extinde și va determina pe lângă scăderea valorilor termice, transformarea ploilor în lapoviță și ninsoare în zonele joase de relief, zonele din partea de Sud și de Sud-Est a teritoriului pentru că în celelalte zone deja avem precipitații mixte.

Vor fi asociate și cu intensificări ale vântului, ceea ce face obiectul unei avertizări meteorologice de Cod Portocaliu pentru mâine seară, sâmbătă spre duminică, în prima parte a zilei de duminică, în Sudul Moldovei, în Estul Munteniei și în Dobrogea, zone în care va ninge, vântul va reprezenta intensificări cu rafale de peste 75 de kilometri pe oră, astfel încât va fi viscol și vizibilitate mult redusă. 

Alina Șerban: Se va răci în toată țara

Spuneam că se va răci în toată țara. Dacă astăzi, în partea de Sud și de Est a teritoriului vorbim despre temperaturi maxime de până la 15-16 grade, ei bine, mâine în aceste zone vom avea cel mult 5-7 grade, acestea fiind la momentul acesta valori termice normale. În celelalte regiuni, în jumătatea nordică, se va răci mult mai mult decât atât.

Temperaturile maxime vor porni mâine, sâmbătă, de la 2-3 grade, iar duminică în nordul și centrul teritoriului, vom avea temperaturi minime ușor negative, -2, -3, până la cel mult 3-4 grade pozitive în partea de Sud a teritoriului, în condițiile în care temperaturile minime vor fi treptat negative în toate regiunile. Sâmbătă spre duminică în jumătatea nordică, iar duminică spre luni în toată țara.

Și în Capitală, vorbim de o răcire treptată. Dacă astăzi vom avea temperaturi mai ridicate decât în mod normal la această dată, 14-15 grade, și cu un cer senin, o vreme frumoasă ca aspect, ei bine schimbarea va fi majoră și în zona Capitalei pentru că mâine după-amiază va fi destul de rece, 6-7 grade, iar sâmbătă noapte, duminică dimineață, în zona Capitalei vom vedea și fulgi de nea.

Nu știu în ce măsură vor ajunge să depună strat de zăpadă, dar vor fi acompaniați și de intensificări ale vântului. Tempertura minimă va deveni negativă în noaptea de duminică spre luni și în zona Capitalei. Acest aspect termic se va păstra în prima parte a săptămânii care urmează. Vom avea temperaturi negative cam în fiecare noapte, dar episodul de precipitații va fi în restrângere", a spus Alina Șerban la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel