Codul penal are efecte: Primii arestați la domiciliu, dar fără brățări
Noul Cod penal, intrat în vigoare de la 1 februarie, își face primele efecte. Cel puţin patru români ar putea face arest la domiciliu. Instanţele au luat primele decizii în acest sens, însă procurorul general, Tiberiu Nițu, spune că nu suntem, încă, pregătiţi pentru astfel de măsuri, precizând că nu au fost achiziționate brățările.
Unul dintre cei vizaţi este fiul vrăjitoarei Mama Omida, Viorel Motoi, care este acuzat de şantaj. În cazul lui Motoi, Judecătoria Buftea a decis înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu.
Potrivit noului Cod penal, arestul la domiciliu prevede supravegherea permanentă a deţinutului, dar şi a locuinţei acestuia. Mai precis, un ofiţer ar trebui să stea în preajma locuinţei acestuia.
Există încă îndoieli în ce priveşte punerea în aplicare a acestei măsuri, atât pentru cei care care se ocupă cu logistica, dar şi pentru cei care trebui să pună decizia în aplicare.
Mai mult, nu există nici brăţări de monitorizare cu CIP încă. Brăţările cu CIP pe care cel condamnat la arest la domiciliu ar trebui să le poarte sunt doar pe hârtie. Încă nu au fost achiziţionate. Până ce ele vor intra în dotarea autorităţilor, poliţiştii îl vor păzi pe arestat.
Procurorul general, Tiberiu Nițu: Admit că nu suntem pregătiţi
Arestul la domiciliu ar presupune ca suspecţii să aibă o brăţară electronică monitorizată cu ajutorul unui CIP, dar România nu are infrastuctură pentru o astfel de măsură. O recunoaşte chiar Procurorul General, care spune însă că infrastructura poate să fie pusă la punct în viitor.
Până atunci însă, poliţiştii vor fi cei care vor păzi suspecţii pentru care judecătorii au dispus arestarea la domiciliu.
"Admit că nu suntem pregătiţi, dar nu ne împiedică nimeni să ne pregătim", a spus procurorul general României, Tiberiu Niţu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News