Codul Muncii, modificat. Ce se întâmplă cu părinții singuri care lucrează în ture de noapte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Părinții singuri nu vor mai fi obligați să facă ture de noapte, potrivit unui proiect aprobat de Camera Deputaților.

Un proiect adoptat de Camera Deputaților a stabilit că părinții singuri nu vor mai fi obligați să facă ture de noapte. Aceștia le vor putea face doar dacă își doresc. Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Modificarea reprezintă un sprijin enorm pentru părinții singuri care până acum erau obligați să meargă la turele de noapte și nu aveau cu cine să-și alse copiii. Până în prezent, doar anumite categorii de cetățeni erau exceptate de la turele de noapte.

„În prezent, Codul muncii prevede dreptul de a decide dacă lucrează în ture de noapte doar în cazul femeilor gravide, al lăuzelor și al celor care alăptează, însă lista beneficiarilor se extinde. Potrivit legii, munca de noapte este definită ca activitatea desfășurată în intervalul orar 22:00 – 06:00. Sunt foarte multe cazuri în care părinții singuri nu au cu cine să-i lase pe cei mici. Nu toți au un bunic, o rudă sau o persoană apropiată pe care să se bazeze, iar o bonă este extrem de scumpă. Așa că de cele mai multe ori copiii ajung în grija unor persoane nepotrivite sau sunt lăsați singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau bețe în roate. Relația părinte-copil poate fi grav afectată de programul de noapte, părintele vine acasă după o tură obositoare și de cele mai multe ori nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic", a declarat senatoarea Silvia Dincă, inițiatoarea proiectului.

Proiectul nu interzice în totalitate turele de noapte, iar părinții singuri care își doresc să lucreze, o pot face fără probleme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel