Codruța Kovesi, sesizată că DNA face un dosar politic, îndreptat împotriva lui Liviu Dragnea
Data publicării:
Autor: Ion Voicu, ionvoicu
WhatsApp
algeria ostatici
algeria ostatici

Luju.ro i-a sesizat noului procuror-șef al DNA modul în care care unul dintre subordonații Laurei Codruța Kovesi încearcă să provoace debarcarea vicepremierului Liviu Dragnea din funcție. Jurnaliștii de la Lumea Justiției susțin că procurorul Marin Nicolae caută să obțină elemente care să ducă la inculparea ministrului Dezvoltării, prin modalități procedurale mai mult decât discutabile. De asemenea, mai multor persoane cercetate într-un dosar de furt de secrete li s-ar fi sugerat să spună că documentele erau destinate vicepremierului Liviu Dragnea, în schimbul aplicării articolului 19 (referitor la înjumătățirea pedepselor în schimbul cooperării).

Potrivit Luju.ro, procurorul Marin Nicolae s-a folosit de un polițist cu care lucra în dosarele DNA, anchetat la rândul său într-un alt dosar de integritate. Polițistul, Dan Manolachi, s-ar fi insinuat pe lângă Valentin Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor care, prin natura funcției, avea legătură permanentă cu Dragnea.

”Insinuarea”

Polițistul îl cunoștea pe Preda și i-a cerut informații despre obținerea brevetului de marină, pentru fiul său. Apoi l-a rugat pe secretarul de stat să-i găsească un loc de muncă pentru o verișoară, spun jurnaliștii Luju.ro. După aceea, la o întâlnire într-un mall din Constanța, polițistul a pretins că deține documente care arată legăturile unor firme cu lumea politică. În niciun moment nu s-a discutat de vicepremierul Dragnea. Polițistul i-a cerut o cameră pentru a fotografia documentele, pretextând că telefonul său nu poate face poze de calitate.

Luni, 18 februarie 2013, secretarul de stat Valentin Preda i-a dat o cameră foto, mai mult din curiozitate și, în aceeași zi, seara, i-a fost returnat aparatul. Fără să i se spună că pe cardul de memorie se aflau secrete de stat fotografiate dintr-un dosar al procurorului Nicolae Marin.

Polițistul provocator își schimbă declarația

Aparatul, cu bateria descărcată, a fost lăsat de Preda în mașină, unde s-a aflat, nepăzit, toată noaptea. În dimineața zilei următoare, Preda a fost ridicat de către echipa procurorului Marin din fața Ministerului Dezvoltării, spre care se îndrepta. Aparatul rămăsese, neatins, în mașină.

Surse judiciare, scrie Luju.ro, susțin că, într-o primă declarație, chiar polițistul Dan Manolachi ar fi declarat că Preda nu știa că pe camera foto sunt documente secrete. Declarația ar fi fost schimbată ulterior.

Surpriza procurorului

Documentele secrete fotografiate de polițistul DNA erau note ale SRI, cu mențiunea „secret de stat”, care conțineau referiri la o serie de afaceri ale unor societăți comerciale din Teleorman, care aveau legatură cu Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, DNA, prin polițistul Manolachi a transmis secretarului de stat documente care conțineau referiri la firme aflate în legătură cu Dragnea, pentru a se crea o pista potrivit căreia vicepremierul a instigat la obținerea de documente secrete din dosare ale DNA, scrie LuJu.

 Întrebări pentru procurorul-șef al DNA

Ce rost mai avea să-l întrebe procurorul Nicolae Marin pe secretarul de stat Valentin Preda, la audierile care au urmat, dacă intenționa să-i ducă documentele lui Liviu Dragnea, dacă acesta nu avea camera foto la el, nu știa ce se afla pe ea și nici măcar nu deschisese aparatul?, se întreabă jurnaliștii LuJu.

De ce DNA a apelat la propriul angajat, cu probleme de integritate într-un alt dosar penal, pentru a pune în scenă o atare provocare, cu documente strict secrete, pe care avea obligația, prin lege, să le protejeze?

De ce procurorul Nicolae Marin a pus întrebari despre vicepremierul Dragnea?

Surse judiciare avizate ne-au informat ca în timpul audierii, procurorul Marin Nicolae a pus întrebări insistente de o așa manieră încât să obțină răspunsul că documentele de pe camera foto trebuiau să ajungă la vicepremierul Liviu Dragnea, scriu cei de la Lumea Justiției.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel