Cod Roșu de caniculă. Alina Șerban, ANM: Temperaturi de 38-39 de grade și disconfort termic deosebit de accentuat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
ANM a emis un Cod Roșu de caniculă.

ANM a emis un Cod Roșu de caniculă, pentru mâine, 22 iunie.

Fenomene vizate: val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.

Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș. În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv.

Temperaturile maxime vor fi de 38...39 degrade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Alina Șerban, ANM: Vorbim de un val de caniculă foarte persistent

Alina Șerban, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a venit cu mai multe precizări, în contextul în care acesta este primul Cod Roșu de caniculă emis în acest an și vine după mai multe zile de temperaturi extreme.

"Într-adevăr, ieri au fost temperaturi foarte ridicate, 38-39 de grade în partea de sud a teritoriului și au fost doborâte numeroase recorduri zilnice pentru multe localități, în mod deosebit pentru jumătatea de sud a țării, acolo unde, de altfel, a fost cel mai cald și  disconfortul termic deosebit de accentuat. Mai mult decât atât, vorbim de un val de caniculă foarte persistent. Deja facem câteva zile de temperaturi de foc, temperaturi de 37-38, iată chiar 39 de grade, de temperaturi minime care nu au scăzut sub 20 de grade. Și în această dimineață a fost o noapte tropicală în partea de sud a teritoriului, vom mai avea astfel de nopți și în următorul interval de timp, în mod deosebit val de caniculă prelungit, mâine este a patra, poimâine a cincea zi de caniculă. Pentru partea de sud a teritoriului vom vorbi de un Cod Roșu pentru temperaturi de 38-39 de grade și disconfort termic deosebit de accentual.

Codul Roșu va fi mâine în partea de sud-est a Olteniei, partea de sud-est a Munteniei. De altfel, valul de caniculă se va extinde și se va intensifica mâine pentru că vom avea temperaturi ridicate în toate regiunile. Dacă s-a ventilat puțin partea de nord-vest a țării, mâine se ca încălzi din nou, se va intensifica valul de caniculă, cum spuneam, tot în jumătatea de sud a țării și se va menține la fel de intens și duminică, tot în jumătatea de sud a țării, astfel încât va intra sub Cod Roșu de caniculă mare parte din Oltenia și jumătatea de vest a Munteniei, în condițiile în care vom avea, repet, temperaturi de peste 35 de grade în toată jumătatea de sud, inclusiv în Dobrogea continentală, vom avea și în Transilvania, și mai ales în Banat și Crișana" , a declarat Alina Șerban la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel