Data publicării:

Cod roșu de caniculă. Bolile cauzate de aerul condiționat. Cum le poți preveni

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Caniculă
Caniculă

Aerul condiționat este prima alegere a persoanelor care vor să se răcorească pe timp de caniculă, însă folosirea lui poate cauza diverse probleme de sănătate.    

Sinuzitele sunt frecvente vara si principalul factor de risc il reprezinta aparatele de aer conditionat. Aceasta pentru ca filtrele acestor aparate sunt pline de bacterii care se dezvolta bine in mediul umed.

Sinuzitele se manifesta prin dureri frecvente de cap, care pot ceda greu la analgeticele uzuale, uneori chiar cu scurgeri nazale sau chiar cu dureri oculare.

Rinita reprezinta o inflamatie a mucoasei nazale cu secretii nazale abundente, apoase intial apoi consistente, cu usturimi si poate chiar sangerari nazale.

Rinita poate fi foarte suparatoare si se poate complica cu sinuzite, otite medii etc.

O alta patologie cauzata de aparatele de aer conditionat poate fi faringita sau complicarea cu amigdalita. Infectia poate fi foarte serioasa, gravitatea diferind de la caz la caz.

Laringita consta intr-o “raguseala” datorata incarcarii corzilor vocale cu secretii, inflamarea acestora etc. Laringita se poate complica cu pneumonie sau poate duce la pierderea definitiva a vocii daca persoana in cauza se forteaza sa vorbeasca.

Pneumoniile de la aerul conditionat nu sunt deloc rare, cresterea cazurilor de pneumonii pe tomul verii avand adesea aerul conditionat ca factor declansator. De asemenea patologiile respiratorii de mai sus se pot complica cu o pneumonie.

Nevralgiile reprezinta “iritarea” unor nervi care devin durerosi. Astfel nevralgiile se pot manifesta prin dureri diverse de cap, de gat, chiar si dureri tracale sau abdominale daca sunt nevralgii de nervi intercostali ori dureri de spate.

Exista din pacate si situatii de conjunctivite de la aerul conditionat, insa acestea sunt mult mai rare decat afectiunile respiratorii cu aceeasi cauza.

Cum previi bolile provocate de aerul condiţionat

Aparatul trebuie întreţinut de persoane specializate şi igienizat periodic, astfel încât să nu se strângă bacterii în el.

Chiar dacă tânjeşti după răcoare, ţine temperatura mai sus de 21 de grade Celsius.

Între 21 şi 25 de grade este temperatura ideală. Umiditatea trebuie menţinută la 60-70%, ceea ce se poate realiza cu ajutorul unui umidificator.

 [citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel