Cod Portocaliu în mai multe județe/ UPDATE. Furtuni, cu vânt puternic și grindină de mici dimensiuni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Furtună puternică în trei județe. 

Cod Portocaliu de fenomene extreme imediate

UPDATE: Este Cod Portocaliu până la 22:00, în județele:

Constanța: Năvodari, Mihail Kogălniceanu, Lumina, Cogealac, Nicolae Bălcescu, Corbu, Mihai Viteazu, Istria, Săcele, Pantelimon, Târgușor, Fântânele, Grădina;

Tulcea: Baia, Beidaud, unde se semnalează averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului.

UPDATE: A fost emis Cod Portocaliu valabil până la 17:40, în județul Giurgiu: Vedea, Găujani, Malu, Gogoșari, de averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

A fost emis Cod Portocaliu valabil până la ora 17:00, pentru județele: 

Argeş: Costești, Buzoești, Lunca Corbului, Suseni, Căteasca, Rătești, Rociu, Oarja, Săpata;

Ilfov: Periș, Balotești, Snagov, Ciolpani, Corbeanca;

Dâmboviţa: Cornești, Răcari, Crevedia, Cojasca, Ciocănești, Braniștea, Conțești, Niculești, Sălcioara, Butimanu, Cornățelu, Bilciurești, de averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de mici dimensiuni.


Alertă de Cod Galben

Amintim că de la ora 12:00, cu valabilitate până la ora 23:00, este în vigoare Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată: ”În Muntenia, Dobrogea, estul Olteniei, sudul Moldovei și local în zona de munte vremea va fi instabilă. Vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii (rafale în general de 50...70 km/h) și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și izolat de peste 40 l/m”. 

Prognoza specială pentru București

În intervalul mai sus amintit, în București, ”vremea va fi instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Cantitățile de apă vor fi de 10...15 l/mp și izolat peste 20 l/mp. Temperatura maximă, în scădere față de ziua precedentă, se va situa în jurul a 29 de grade”. 

Va fi iar caniculă

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a avut o intervenție telefonică, joi după-amiază, la Antena 3 CNN, unde a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

„Până în această seară la ora 23:00, rămâne în vigoare atenționarea meteorologică de cod galben, pentru jumătatea estică a țării, precum și zona montană, acolo unde fenomenele de instabilitate vor fi caracterizate de perioade cu averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, cu rafale de 50-70 km/h și căderi de grindină, iar în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi cuprinse între 20-30 l/mp, izolat peste 40 l/mp.

Din punct de vedere termic, deja se resimte scăderea temperaturilor, comparativ cu intervalele anterioare. Astăzi consemnă valori între 22 și cel mult 30 de grade Celsius în sudul extrem. Mâine va fi același ecart termic, iar de sâmbătă deja vom avea temperaturi în creștere, vremea va deveni călduroasă în majoritatea regiunilor, cu temperaturi între 26 și 34 de grade Celsius.

Progresiv, începând de duminică, vom vorbi din nou de prag de caniculă, cu 36 de grade Celsius, iar luni chiar 38 de grade Celsius în Oltenia și partea de sud-vest a Munteniei“, a spus Elena Mateescu, directorul general al ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel