Cod portocaliu de vreme severă. Elena Mateescu: Grindină, vijelii, ploi torenţiale
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Elena Mateescu, director ANM, anunţă vijelii, grindină şi ploi torenţiale pentru mare parte din ţară pe parcursul zilei de joi, dar şi la noapte. 

"De la ora 12:00 până mâine dimineaţă (n.r. vineri, 6 august 2021) la ora 6:00 va fi în vigoare avertizarea COD PORTOCALIU ce vizează vijelii puternice, grindină de dimensiuni medii şi mari şi averse ce pot depăşi 25 l/mp, iar pe arii restrânse 40-60 l/mp. Dacă la început vorbim de partea de vest, nord vest a ţării, respectiv Banat, Crişana, Maramureş, din această după-amiază dar şi pe parcursul nopţii aria precipitaţiilor şi fenomenele specifice se vor concentra în Transilvania, Moldova şi Muntenia, acolo unde rafalele de vânt pot depăşi 80-100 km/h.

În acelaşi timp trebuie să vorbim şi de caniculă, care este de interes azi pentru judeţele Teleorman, Olt, Giurgiu şi Călăraşi, unde va fi COD PORTOCALIU azi, iar disconfortul termic rămâne accentuat. Depăşim pragul critic de 80 de unităţi, iar maximele vor fi de 38-40 grade. În restul zonelor din sud şi sud-vest vorbim de temperaturi între 34 şi 38 de grade. 

Pentru weekend rămânem cu informarea meteo prelungită până sâmbătă dimineaţă la ora 10:00, pentru că vor mai fi perioade de instabilitate atmosferică", a declarat Elena Mateescu la Antena 3. 

VEZI ANM, vremea se schimbă radical în orele următoare. Trecem de la CANICULĂ la FURTUNI tropicale

Urmează Cod Portocaliu de FURTUNI

În intervalul 05 august, ora 12:00 – 06 august, ora 06:00 este în vigoare un Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale.

La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80...100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe alocuri 40...60 l/mp.

Cod Galben 05 august, ora 21:00 – 06 august, ora 06:00

În intervalul menționat, vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...30 l/mp.

În intervalul menționat, în estul și sud-estul țării, dar și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...40 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele mesaje.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel