Cod Portocaliu de vreme extremă. Ce să nu faci niciodată când tună şi fulgeră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cod Portocaliu de vreme extremă. Ce să nu faci niciodată când tună şi fulgeră / Foto: Pixabay, de WikimediaImages
Cod Portocaliu de vreme extremă. Ce să nu faci niciodată când tună şi fulgeră / Foto: Pixabay, de WikimediaImages
Află în articol ce ar trebui să faci atunci când vine furtuna.

ANM a emis astăzi Cod Galben și Cod Portocaliu de vreme extremă pentru mai multe zone din țară (vezi mai mult AICI). Fulgerele sau posibilele vijelii și inundațiile pot fi foarte periculoase. Pentru a nu cădea victima unui accident în mijlocul fenomenelor extreme, iată câteva sfaturi utile:

1. Primul lucru pe care îl puteți face pentru a preveni o tragedie este să verificați prognoza meteo și, dacă puteți evita, să nu ieșiți în câmp la lucrări în acea zi sau în intervalul în care se anunță furtuna, scrie Realitatea.net.

2. Dacă sunteți afară în aer liber, îndepărtați-vă de tot ce este din metal – inclusiv utilaje, garduri sau piloni.

3. Adăpostiți-vă în mașină, în casă sau într-un șopron dacă aveți această posibilitate.

4. Nu vă adăpostiți niciodată sub un copac.

5. Dacă sunteți într-un grup, se recomandă să nu stați împreună, ci să rămână o distanță de măcar 3 metri între o persoană și alta. Se reduce astfel șansa de a se transfera electricitatea de la o persoană la alta.

6. Nu țineți asupra dumneavoastră niciun obiect metalic pentru că vă creșteți riscul de a fi lovit de fulger.

7. Apa este un foarte bun conductor și electricitatea din trăsnet poate ajunge la dumneavoastră foarte ușor. Aveți grijă să nu stați în apă. Este de preferat să vă adăpostiți într-un loc uscat. Tot în acest scop, se recomandă să aveți încălțăminte de cauciuc, un material care nu este un bun conductor.

8. Dacă sunteți în casă sau în fermă, evitați să folosiți telefonul fix și chiar pe cel mobil. Sfatul este valabil și dacă sunteți în câmp, poate fi periculos. Mai bine așteptați să se termine furtuna și apoi dați telefonul dorit.

Sfaturile ISU

"Ce faci dacă ai fost prevenit despre furtună? Deconectează energie electrică. Adună membrii familiei acasă. Închide bine uşile, geamurile, orificiile pentru ventilare. Geamurile mari pot fi protejate cu scânduri. De pe acoperiş, balcoane, logii, ia obiectele ce pot fi luate de vânt. Uneltele din gospodărie trebuie duse în încăperi. Stinge focul în sobe. Ţine în ordine beciurile, subsolurile pentru a fi folosite în caz de necesitate. Când furtuna a început, stai în clădire, atent să nu te răneşti cu cioburi de sticla. Nu se recomandă ieşitul în stradă imediat după ce a încetat vântul, deoarece o rafală se poate repeta.

Ce faci dacă furtuna te ia prin surprindere? Dacă vijelia te-a găsit în loc deschis, nu fugi, mai bine e să te adăposteşti într-un șanţ, groapă, orice adâncitură, lipit de pământ, cu mâinile acoperind capul. Nu ceda în faţa panicii, acţionează conştient, reţine pe alţii de la fapte disperate. Furtuna poate fi însoţită de fulgere, ploaie, grindină. Nu te apropia de obiectele metalice, de stâlpii de tensiune, de paratrăsnete. Pe loc deschis, dacă stai culcat, fulgerul poate trece peste picioare si vei rămâne în viaţă. Poziţia în picioare e cu mult mai periculoasă. Stai departe de copacii izolaţi, dar nici nu te depărta mult de ei. Fulgerul nu loveşte des, nu nimereşte repetat în acelaşi loc şi de obicei atinge obiectul cel mai înalt sau cel mai masiv.", transmite ISU Mureș pe site-ul instituției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel