COD PORTOCALIU de ploi și vânt în 12 județe, COD GALBEN în alte 16
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto ilustrativ. Imagine de Markus Spiske de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Markus Spiske de la Pixabay
Meteorologii au emis, marți, o avertizare Cod portocaliu de ploi și vânt, valabilă în 12 județe din partea de est a țării. De asemenea, alte 16 județe sunt sub avertizare Cod galben.

Potrivit ANM, sunt sub avertizare Cod portocaliu de marți, de la ora 12.00, până miercuri, la ora 23.00, județele Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

În aceste zone, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent și se vor semnala descărcări electrice și izolat grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 25-35 l/mp și pe spații mici 50-60l/mp, iar prin acumulare se vor depăși 70-90 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55-65 km/h și vor fi vijelii.

De asemenea, de marți de la ora 10.00 până miercuri la ora 23.00, sunt sub avertizare Cod galben județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Botoșani, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu și Ilfov.

În aceste zone vor fi averse ce vor avea caracter torențial, pe alocuri descărcări electrice și ziolat grindină. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20-30 l/mp, și pe arii restrânse 40 l/mp.

Vântul va avea temporar intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80-90 km/h.

Prognoza până la mijlocul lunii iulie: Temperaturile medii vor urca peste cele normale

Săptămâna 14.06.2021 – 21.06.2021:

Cu excepția regiunilor vestice și nord-vestice, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile sud-estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea estică a țării, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi deficitare.

Săptămâna 21.06.2021 – 28.06.2021:

Cu excepția regiunilor sud-estice, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de vest a țării.

În jumătatea vestică a țării cantitățile de precipitații vor fi deficitare, iar în rest vor fi apropiate de cele nomale pentru această perioadă.

Săptămâna 28.06.2021 – 05.07.2021:

Exceptând regiunile sud-estice, temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, mai ales în extremitatea de vest a țării, unde abaterea față de mediile săptămânale va fi mai accentuată.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în jumătatea vestică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 05.07.2021 – 12.07.2021:

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în regiunile vestice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel