COD PORTOCALIU de inundații. 20 de județe din țară se află sub avertizare
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 13 iun, 12:34
WhatsApp
COD PORTOCALIU de inundații. 20 de județe din țară se află sub avertizare  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor avertizează cu privire la producerea de inundații. Au fost emis cod portocaliu pentru două județe din țară.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a transmis duminică noi avertizări privind creșterea cotelor de apărare pe mai multe râuri și bazine hidrografice din țară. Râuri din două județe sunt sub avertizare Cod portocaliu, iar ape din alte 20 de județe sub Cod galben.

Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare pe râuri din bazinele Vişeu, Iza, Someş, Mureş, Olt, Ialomiţa, Siret, afluenţii Prutului şi râurile mici din Dobrogea.

Vizate de un Cod galben sunt, de duminică ora 12.00 și până luni ora 24.00 râuri din judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud, Harghita, Mureş, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzӑu, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.

În intervalul duminică ora 14.00 – luni ora 9.00 este Cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: râurile mici din Dobrogea. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din sudul şi estul judeţului Constanţa, precizează Mediafax.

G Ad:

ANM, COD PORTOCALIU de vreme severă. Ploi şi vijelii în mai multe judeţe

Administrația Națională de Meteorologie atrage atenția asupra fenomenelor instabile care vor afecta România în data de 13 iunie 2021.

Cod Galben: Interval de valabilitate: 13 iunie, ora 10:00 – 13 iunie, ora 23:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, intensificări ale vântului

În intervalul menționat, în Muntenia, Oltenia, jumătatea de sud a Moldovei și local în Transilvania vor fi perioade în care se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...30 l/mp și izolat 35...40 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze de peste 65...70 km/h în vestul și sudul Olteniei, iar în Carpații Meridionali, la peste 1800 m, rafalele vor depăși 90...100 km/h.

Notă: Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi și în celelalte zone, cu precădere în Transilvania.

Cod portocaliu în Dobrogea

Cod Portocaliu: Interval de valabilitate: 13 iunie, ora 14:00 – 13 iunie, ora 23:00

Fenomene vizate:ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată. Zone afectate: Dobrogea

În județele Tulcea și Constanța, cu precădere în zona litoralului, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, viejlii și grindină. Va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50...60 l/mp.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro