Data actualizării:
Data publicării:

Cod portocaliu de furtună în următoarea oră, în două județe. În alte două județe este atenționare Cod galben

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Vremea
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Meteorologii ANM au emis atenționare nowcastig Cod Portocaliu de furtună și atenționare Cod galben pentru următoarea oră.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting Cod portocaliu de furtună pentru localități din județele Bacău și Neamț, și o atenționare Cod galben pentru localități din județele Caraș-Severin și Hunedoara, valabile pe parcursul următoarei ore.

Potrivit meteorologilor, până la ora 14:30, în județul Bacău, în Buhuși, Mărgineni, Blăgești, Gârleni, Filipești, Săucești, Racova, Negri, Berești-Bistrița, Itești, și în județul Neamț, în Roznov, Borlești, Săvinești, Dumbrava Roșie, Zănești, Podoleni, Bodești, Rediu, Girov, Români, Bârgăuani, Cândești, Mărgineni, Bahna, Secuieni, Ștefan cel Mare, Costișa, Moldoveni, Războieni, Dragomirești, Dochia, Tupilați, Făurei, Ruginoasa, Dobreni, se vor semnala averse torențiale care vor acumula 25-40 l mp, grindină, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie.

De asemenea, până la ora 15:00, în județul Caraș-Severin, în Reșița, Carașova, Obreja, Constantin Daicoviciu, Glimboca, Sacu, Copăcele, Văliug, și în județul Hunedoara, în Brad, Vața de Jos, Baia de Criș, Zam, Ribița, Tomești, Vorța, se vor semnala averse torențiale care vor acumula 15-25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului.

”Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum șase ore”, precizează ANM.

Cod galben de instabilitate atmosferică

Potrivit meteorologilor, până vineri la ora 21.00, a fost emisă o atenționare meteorologică Cod galben, iar fenomenul vizat este instabilitatea atmosferică.

”În intervalul menționat în cea mai mare parte a Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, cu rafale de 60...70 km/h și pe arii restrânse grindină.

Cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp”, au transmis meteorologii.

FOTO: captură ANM

De asemenea, aceștia au preciat că astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Prognoza specială pentru București

Meteorologii au transmis o prognoză specială pentru București, valabilă până la ora 21.00. Astfel, la nivelul Capitalei, ”vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza când disconfortul termic va ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35...36 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după orele amiezii, când vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil vijelii și grindină”.

Cod galben de inundații în trei județe

Hidrohologii au emis o atenționare de inundații, valabil până vineri, la ora 00.00, după ce meteorologii au anunțat averse de ploaie în mai multe zone din țară.

Astfel, ”ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe râurile din bazinele hidrografice: Bistrița - afluenții aferenți sectorului aval Ac. Izvorul Muntelui, judeţele: Harghita, Neamț și Bacău”, a transmis Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel