Cod portocaliu de caniculă. Temperaturile ajung vineri la 39 de grade, noaptea va fi tropicală - Județele vizate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
București şi alte 7 judeţe se vor afla vineri sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic.

Temperaturile maxime vor urca până la 38-39 de grade, anunță Administraţia Naţională de Meteorologie. 

Județele aflate sub Cod portocaliu de caniculă

Judeţele aflate sub Cod portocaliu sunt Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov. Disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor scădea sub 20 de grade. Prin urmare va fi o noapte tropicală, subliniază ANM.

Totodată, în Crişana, nordul Banatului şi al Olteniei, nordul şi estul Munteniei, jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea, dar şi în vestul şi sudul Transilvaniei este Cod galben de disconfort termic ridicat şi caniculă. Şi în aceste zone indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Județele vizate de Cod galben de caniculă

Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 şi 37 de grade. Minimele se vor situa în jurul a 20 de grade. Sunt vizate de atenţionarea Cod galben judeţele Satu-Mare, Bihor, Arad, Timiş, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Bacău, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Clăraşi, Vaslui, Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa. ANM subliniază faptul că sâmbătă (3 august) caniculă şi disconfort termic vor mai fi în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi pe arii restrânse în Oltenia, conform Agerpres.

Citește și - Vremea în luna august. Elena Mateescu, ANM, spune la ce să ne așteptăm

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a arătat cum va fi vremea în luna august. Vom avea parte, din nou, de temperaturi sufocante. Prin urmare, ar putea fi emise noi coduri roșii de caniculă.

„Revenim la ceea ce înseamnă fenomenul de caniculă. A fost o săptămână ușor mai suportabilă și am mai avut zile în care canicula a fost prezentă în special în partea de sud-vest și sud a țării. Să nu uităm că am avut un cod galben, două zile la rând, cu temperaturi care, în partea de sud-vest și în extremitate, au atins 37 de grade, temperaturi resimțite chiar de 41 de grade Celsius. Ceea ce urmează cu debutul lunii august, deja vorbim din nou de temperaturi de 37-38 de grade Celsius, posibil în sud de 37-39 de grade Celsius.

Cu siguranță, în săptămânile 5-12 august, 12-19, deja observăm abateri în aceleași zone în care am avut un val de căldură persistent, adică Banat, Oltenia, Muntenia, dar nu excludem nici estul țării, pentru că observăm că cele mai mari abateri le avem, într-adevăr, în Banat, în Oltenia, în Munteania, dar și în Moldova”. Citește mai multe detalii aici!

Citește și - Legătura dintre betoane, fântâni arteziene și caniculă, explicată de Florinela Georgescu (ANM). Ne afectează pe toți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel