Cod portocaliu de caniculă, la început de toamnă. Mateescu (ANM): Săptămâna 2-9 septembrie va fi cea mai caldă, dar nu excludem
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @rednose92
FOTO: Freepik @rednose92
Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus cum va fi vremea în zilele care urmează.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), spune că vremea caniculară va continua și în această lună, prima a toamnei,

”Toamna a debutat cu vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, având în vedere deja atenționarea meteorologică de Cod galben, emisă ieri de ANM pentru primele două zile, iar în această dimineață vom actualiza, având în vedere regimul de temperaturi prognozate pentru această săptămână și ne așteptăm la valori ce vor caracteriza o vreme deosebit de caldă, chiar, local, caniculară, în partea de vest și sud-vest a țării, acolo unde temperaturile maxime vor putea atinge chiar valori de 34-35-36 de grade Celsius.

Din punctul de vedere al regimului de precipitații, vremea este în ameliorare semnificativă, mai ales în partea de sud-est a țării, acolo unde, ca urmare a ciclonului format în Marea Neagră cantitățile de precipitați au avut valori record pentru această parte  a țării în 24 de ore. 

Așadar, o toamnă foarte caldă și cu siguranță vom vorbi de ceea ce înseamnă vremea deosebit de caldă pe parcursul întregii săptămâni, când datele arată o prognozitate foarte mare de a avea zile cu temperaturi care vor depăși 35-37 de grade Celsius.

Se pare că la nivelul întregii luni septembrie, prima lună din această toamnă, săptămâna 2-9 septembrie va fi cea mai caldă, dar nu excludem ca și după această săptămână temperaturile să caracterizeze o vreme mai caldă”, a explicat Elena Mateescu, directorul general al ANM, la B1TV.

Cod portocaliu în vestul țării

Patru județe din vestul și sud-vestul țării se află sub atenționarea Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, au transmis meteorologii în cea mai nouă atenționare, valabilă până marți dimineață.

”În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți canicula se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime, deosebit de ridicate pentru această dată, vor fi de 35...37 de grade, iar minimele de 18...20 de grade, valori ușor mai mari, în jurul a 23 de grade, urmând a se înregistra în Dealurile de Vest”, se arată în atenționarea ANM.

FOTO: captură ANM

Cea mai mare parte a țării se va afla sub avertizare de Cod galben, în aceasta ”se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru începutul lunii septembrie (7...10 grade peste mediile multianuale). Local va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi în general de 32...35 de grade.”

Cum va fi vremea în București

Meteorologii au emis prognoza pentru Capitală, până marți, 3 septembrie, ora 9.00. Astfel, în intervalul menționat, vremea va fi călduroasă, cu cer variabil, mai mult senin pe parcursul nopții, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 32...33 de grade, iar cea minimă de 16...18 grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel