Data actualizării:
Data publicării:

Cod portocaliu de caniculă, încă două zile. Mateescu (ANM): Vom resimți valori frecvente de peste 38 - 40 de grade Celsius

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Vremea
WhatsApp
FOTO: Freepik @Ruslan Batiuk
FOTO: Freepik @Ruslan Batiuk

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a intervenit la un post TV, unde a spus cum va fi vremea în zilele viitoare, după ce prognoza meteo a fost actualizată.

”Este posibil să consemnăm temperaturi ce vor caracteriza o vreme caniculară până la finalul lunii august, implicit al verii 2024, pentru că vorbim de temperaturi maxime, care frecvent, mai ales în partea de vest și sud a țării vor depăși 35 de grade Celsius, și astăzi, și mâine, o avertizare meteorologică de Cod portocaliu și galben.

FOTO: captura ANM

Astăzi, portocaliu pentru județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Municipiul București, mâine vor fi pentru județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Ilfov și Municipiul București, zone în acre valorile de temperaturi se vor situa între 36 de grade, posibil 38 de grade Celsius, iar în aria județelor de Cod galben, astăzi, în vest și partea de sud, mâine, în extindere, în partea de vest, nord-vest, sud și est a României, vorbim de temperaturi de 33 ... 35 de grade Celsius.

FOTO: captura ANM

Indicele de temperatură-umezeală va putea depăși pragul critic de 80 de unități, iar cu siguranță vom resimți valori frecvente de peste 38 ... 40 de grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Digi 24.

Cum va fi vremea la mare și la munte

 

În ceea ce privește vremea pentru cei care sunt sau vor să meargă în concediu, directorul ANM a precizat că este bună pentru vacanța la mare.

”Vorbim de o vreme în general frumoasă, cel puțin în următoarele zile. La fel și în partea de sud-est a țării, acolo unde temperaturile se vor apropia de 30 de grade Celsius. 

Își vor face apariția fenomenele de instabilitate la mijlocul săptămânii, miercuri și joi, când vorbim, în special în zonele montane și submontane, dar la nivel local și în partea centrală și estică, de averse posibil cu caracter torențial însoțite de intensificări ale vântului și care, la nivel punctiform, pot depăși depăși cantități mai însemnate, respectiv peste 15 ... 20 l/mp 

Prognoza pentru București

 

Potrivit meteorologilor, la nivelul Capitalei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade. Temperatura minimă va fi de 16...19 grade duminică dimineața și de 19...21 de grade luni dimineața.

Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice.

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

 

Potrivit ANM, estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.

De asemenea, AMN subliniază că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Săptămâna 26 august - 2 septembrie 

Temperatura medie a aerului va avea avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, mai ales în regiunile vestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, exceptând extremitatea de sud-est a teritoriului, unde se estimează a fi ușor excedentar.

Săptămâna 2 - 9 septembrie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toate regiunile.

Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în majoritatea regiunilor.

Săptămâna 9 - 16 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această perioadă în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, posibil ușor deficitare în cele sud-vestice.

Săptămâna 16 - 23 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele normale pentru acest interval în toată țara.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel