Cod portocaliu de averse torenţiale şi vijelii. Vezi ce zone sunt vizate
Cod portocaliu de averse torenţiale şi vijelii în trei judeţe din estul ţării.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri avertizări Cod portocaliu de averse torenţiale şi vijelii pentru localităţi din trei judeţe din estul ţării, valabile în următoarea oră.
Conform ANM, până la ora 17:50, în judeţul Galaţi, localităţile Galaţi, Vânători, Smârdan şi Şendreni vor fi afectate de averse torenţiale care vor acumula între 25 şi 30 litri pe metru pătrat. În aceste zone se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni medii şi vijelie.
De asemenea, până la ora 17:30, fenomene similare vor afecta localităţile Brăila, Chişcani, Vădeni şi Cazasu din judeţul Brăila, precum şi localităţile Isaccea, Niculiţel, Luncaviţa, Frecăţei, Valea Teilor, Hamcearca şi Grindu din judeţul Tulcea. În aceste zone, cantităţile de apă acumulate din cauza averselor torenţiale vor fi cuprinse între 25 şi 40 litri pe metru pătrat.
ANM precizează că avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, fiind necesare pentru a informa populaţia şi autorităţile despre riscurile iminente.
Recomandări pentru populaţie:
- Evitaţi deplasările în zonele afectate de averse torenţiale şi vijelii.
- Asiguraţi-vă că aveţi la îndemână surse de iluminat alternativ în caz de întrerupere a energiei electrice.
- Protejaţi-vă locuinţele şi autovehiculele de eventualele căderi de grindină.
- Urmăriţi informările şi avertizările emise de autorităţi şi ANM pentru actualizări privind situaţia meteo.
Vremea până pe 29 iulie
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimări.
Săptămâna 01.07.2024 – 08.07.2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile extracarpatice, dar mai ales în extremitatea de sud-est a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Cu excepția extremității de sud-est a țării, unde regimul pluviometric va fi deficitar, cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare, mai ales în zonele montane, centrale și nordice.
Săptămâna 08.07.2024 – 15.07.2024
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în cele sudice.
Cu excepția extremității de est, de sud și de sud-est a țării, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale, regimul pluviometric va fi deficitar, mai ales în zonele montane.
Săptămâna 15.07.2024 – 22.07.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 22.07.2024 – 29.07.2024
Mediile valorilor termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.
Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News