Data publicării:

Cod galben de inundații până marți la prânz. Mircea Fechet (M. Mediului) a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență: Recomandăm asigurarea permanenței în primării pe timpul nopții

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Vremea
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Mircea Fechet, ministru Mediului, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență. 13 județe sunt sub avertizare Cod galben de inundații.

Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor (MMAP), a convocat luni Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU), constituit la nivelul MMAP, în urma avertizărilor hidro-meteo pentru pentru astăzi și mâine.

Potrivit unui comunicat de presă al MMAP, Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență recomandă asigurarea permanenței la primării pentru a putea acționa în funcție de evoluția situației, în contextul în care fenomenele vor avea loc și pe timpul meteo, avertizate cu cod portocaliu și cod galben, vor avea loc și pe timpul nopții, până la ora 3:00.

”Am decis convocarea acestui Comitet ministerial pentru situații de urgență, întrucât ne aflăm într-o situație dificilă din punct de vedere meteorologic și vreau să ne asigurăm că luăm cele mai bune decizii.

Fenomenele de instabilitate sub cod portocaliu acoperă 16 județe din țară și ne așteptăm la fenomene deosebite, în special intensificări ale vântului, vijelii, grindină, averse torențiale și frecvente descărcări electrice. Precipitațiile vor depăși izolat 50/60 l pe metru pătrat.

Sunt, de asemenea, și județe unde s-a emis cod galben care vizează fenomene de instabilitate cu averse torențiale și descărcări electrice, cu vijelii și grindină pe arii restrânse.

Din punct de vedere hidrologic, specialiștii noștri au emis și un cod galben care vizează fenomene precum scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile din mai multe județe.

Având în vedere faptul că fenomenele se vor petrece și pe timpul nopții, recomandăm asigurarea permanenței în primării, pentru a putea acționa în funcție de evoluția situației.

Totodată, recomandăm populației să respecte indicațiile autorităților și să evite activitățile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, citat în comunicatul MMAP.

Avertizare hidrologică valabilă până marți la prânz. Cod galben pentru 13 județe

Specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis o avertizare hidrologică de Cod galben, valabilă în intervalul 3 iunie (ora 15:00) - 4 iunie (ora 12:00) care va afecta anumite râuri din județele: Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureș, Satu-Mare, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiș, Caraș-Severin, Gorj și Mehedinți.

”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale
şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

Bazinele hidrografice afectate sunt Someş, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi Jiu.

Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Cluj, Bihor, Alba, Arad, Hunedoara şi Timiş”, potrivit comunicatului menționat.

Citește și: Se schimbă vremea brusc în București: Vânt puternic, vijelii, grindină, averse/ Aproape toată țara sub Cod Portocaliu și Galben

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel