COD GALBEN de CANICULĂ în România! Urmează cele mai călduroase patru zile din această vară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Se anunță o săptămână de foc, din punct de vedere meteorologic. Sunt așteptate temperaturi chiar și de 40 de grade, la umbră. Elena Mateescu, director ANM, a transmis un semnal de alarmă.

Chiar de la începutul acestei săptămâni, vorbim despre o vreme călduroasă în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

„Cele mai ridicate valori sunt așteptate, în special, în Muntenia și Oltenia. Noaptea, temperaturile nu vor fi sub 20 de grade, vorbim astfel de nopți tropicale”, a spus Elena Mateescu, luni dimineață, într-o intervenție telefonică la Antena 3. „Indicele temperatură - umezeală va fi în creștere de la o zi la alta”, a subliniat Elena Mateescu. 

Cele mai călduroase zile din această vară

De miercuri până sâmbătă, urmează cele mai călduroase patru zile din această vară, așadar, atenție mare! Și în zona litoralului, temperaturile vor fi destul de ridicate! Recomandările medicilor în această perioadă trebuie atent urmărite”, a spus Elena Mateescu. 

COD GALBEN de caniculă și disconfort termic în 34 de județe

Meteorologii au emis, luni, o avertizare Cod galben de caniculă și disconfort termic, valabilă în 34 de județe din țară până sâmbătă.

Potrivit ANM, sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui și Iași.

În cea mai mare parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia.  

Luni, local va fi caniculă și disconfort termic ridicat în regiunile vestice.

Avertizarea este în vigoare până sâmbătă, 31 iulie.

Prognoză specială pentru București: Maxime de 38 de grade și disconfort termic

Maximele se vor situa în jurul valorii de 38 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, în Capitală, potrivit unei prognoze speciale emise luni de ANM.

Valorile temperaturii maxime vor crește de la 32-33 de grade luni, spre 35-36 de grade marți, iar apoi se vor situa în jurul a 38 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel