CNA s-a autosesizat după știrile de la TV cu majorarea prețurilor la benzină și motorină
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels
CNA s-a autosesizat după știrile de la TV cu majorarea prețurilor la benzină și motorină.

Consiliul Național al Audiovizualului, în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, s-a autosesizat în legătură cu situația creată de informațiile privind mărirea prețurilor la benzină și motorină și cu modul în care acestea au fost reflectate în cadrul emisiunilor de știri și dezbateri.

Consiliul atenționează radiodifuzorii că au obligația să respecte cu strictețe prevederile legislației audiovizualului referitoare la informarea corectă, pentru a nu induce panica în rândul populației și că orice informație trebuie verificată din surse oficiale și prezentată cu bună-credință.

Precizăm că CNA va monitoriza modul în care au fost prezentate la posturile centrale de televiziune aceste informații, urmând ca rapoartele de monitorizare aferente să fie analizate cu celeritate în ședință publică.

Reamintim dispoziții ale legislației audiovizualului cu privire la informarea corectă:

Art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

Art. 64 alin. (1) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. (2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare.”

VEZI ȘI: Badea: Mă las de televiziune și mă ocup doar de bursă

VEZI ȘI: Atenție la fake news-ul cu pungile pline cu benzină din portbagaj. Originea imaginii care i-a păcălit pe români / FOTO în articol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel