Data publicării:

CM 2022 Qatar, finalul primei etape. Mai multă tehnologie, mai puţin fotbal

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

S-a terminat prima etapă a fazei grupelor Campionatului Mondial 2022 din Qatar. 

"Mai multă tehnologie, mai puţin fotbal". Ăsta poate fi rezumatul, în câteva cuvinte, a primelor meciuri de la CM 2022 Qatar. Am avut parte de VAR (video-arbitraj), sistem semi-automat de detectare a offside-ului (care pare să ridice multe nemulţumiri), de accidentări horror, dar de prea puţin fotbal adevărat. 

Cu câteva mici excepţii, cele mai multe meciuri au fost greu de urmărit, tactica şi dorinţa de a nu pierde intrând pe teren în locul spectacolului. Performerele primei etape au fost cu siguranţă Anglia, care a spulberat Iranul cu 6-2, dar şi Spania, care a trecut ca acceleratul peste o Costa Rica ce nu a înţeles prea mult din ce s-a întâmplat. Fără minge, e greu să joci, iar posesia de 83% a spaniolilor le-a turnat plumb în ghete costaricanilor. Chiar dacă în poarta lor se afla Keylor Navas, triplu câştigător de Liga Campionilor, scorul final a fost de 7-0 pentru spanioli. Încă o dovadă că individualităţile sunt bune, dar arareori decisive. 

Am avut parte de multe rezultate de 0-0, dar şi de două surprize majore. Argentina a capotat în faţa Arabiei Saudite, scor 2-1, după un meci în care pumele păreau că au greşit sportul, aruncând mingi înalte pentru nişte atacanţi... scunzi. Iar Germania, puternica Mannschaft, s-a înclinat în faţa Japoniei, cu acelaşi scor. Deşi au deschis scorul şi au avut destul de multe faze de poartă, voinţa de fier a japonezilor şi capacitatea de efort şi-au spus cuvântul, iar niponii au reuşit să întoarcă scorul. Ba chiar au mai dat şi o lecţie de bun simţ la final, după ce au curăţat atât tribunele stadionului, cât şi vestiarul. 

Altfel, rămânem cu bucuria reţinută a jucătorilor după mai fiecare gol, în aşteptarea deciziei arbitrilor din camera VAR, rămânem cu zecile de minute de prelungiri arătate la fiecare meci, cu tribunele mai mult goale decât pline, dar şi cu accidentările horror. Amintesc doar accidentarea lui Al Shahrani, fundaşul Arabiei Saudite, care s-a ales cu mai multe fracturi în zona craniului în urma unei ciocniri cu propriul portar. 

Urmează a doua etapă, una în care multe echipe sunt condamnate să câştige pentru a mai spera la o calificare în faza optimilor. Germania şi Argentina nu îşi mai permit paşi greşiţi, în timp ce Danemarca, Uruguay sau Croaţia trebuie să câştige pentru a-şi confirma statutul de echipe cu pretenţii. 

Şi trebuie să sperăm şi la goluri spectaculoase, execuţii de mondial, ca să nu rămânem doar cu semifoarfeca lui Richarlison, brazilianul care a marcat în meciul cu Serbia. Altfel ne vom delecta tot cu spectacolul ediţiilor din 2014, 2010 sau 2006. 

*Acest articol reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel