CM 2022 Qatar. Concluzii după meciul de deschidere. Naţionala din Qatar, o echipă fără orizont şi fără şanse
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
A început Campionatul Mondial din Qatar, cu un meci care nu a atras prea multe priviri. Qatar vs Senegal a deschis competiţia, iar concluziile sunt mai degrabă negative decât pozitive. 

Despre naţionala statului Qatar s-a spus în nenumărate rânduri că este o echipă omogenă, cu jucători care evoluează în aceeaşi formulă de zeci de meciuri. Dar tot despre ei s-a scris şi că nimeni nu ştie cum joacă, pentru că meciurile amicale disputate au fost, de multe ori, închise publicului şi presei. 

Aşa că surpriza a fost şi mai mare. Qatar pare naţionala aia cu care echipele îşi joacă ultimul meci din turneul amical, pentru a o zdrobi şi a-şi ridica moralul înainte de o competiţie puternică. Pare echipa aia din jocurile FIFA pe care oricine o învinge cu multe goluri la zero, pentru îndeplinirea facilă a unor obiective. Mă aşteptam să producă ceva din punct de vedere fotbalistic, să aibă câteva ocazii, să încerce ceva, având în vedere faptul că joacă în faţa propriilor fani, la un Campionat Mondial pe care îl organizează. Tot ce au putut presta qatarezii, însă, a fost o serie de gafe ale portarului, care părea că nu reuşeşte să prindă mingea, şi o serie de faulturi dure. Şi multă alergătură, dar fără un scop bine definit! 

Înainte de turneul final, în presă a apărut informaţia potrivit căreia opt jucători din naţionala Ecuadorului ar fi fost contactaţi de oficiali din Qatar pentru a li se oferi suma de 7,4 milioane de dolari. Scopul era să îi convingă să piardă meciul de deschidere, cu doar 1-0. Evident, manevra, dacă reală, nu a ţinut. Ce e drept, era şi greu să ţină, pentru că nu îmi pot imagina cum ar fi putut ecuadorienii să se dea la o parte din calea unei naţionale care cu greu a găsit drumul spre careul advers, cu atât mai puţin spre poarta adversă. 

Altfel, meciul a fost marcat de o gravă greşeală de arbitraj, în opinia mea, chiar din minutul 3. Atunci, Enner Valencia a reuşit să deschidă scorul cu o lovitură de cap, dar arbitrul a anulat reuşita din cauza sistemului semi-automatizat de detectare a offside-ului. Concret, cipul din minge a semnalizat o poziţie afară din joc la un fotbalist din Ecuador, deşi acesta avea piciorul în spatele fundaşului abia atunci când a lovit mingea cu capul, nu când mingea a fost trimisă spre el. Momentul a stârnit şi o reacţie în tribune, care a devenit virală rapid: un fan al Ecuadorului s-a ridicat şi a făcut, din degete, semnul banilor spre qatarezi. 

Noroc cu prestaţia slabă a gazdelor şi celelalte două goluri semnate tot de acelaşi Enner Valencia, pentru că altfel s-ar fi putut vorbi de o viciere gravă de rezultat. 

În ceea ce priveşte naţionala statului Qatar, mai are probabil doar două meciuri la Campionatul Mondial, pentru că nu văd cum ar putea să obţină punct sau puncte cu Senegal şi Ţările de Jos, două echipe naţionale mult superioare Ecuadorului. Şi astfel, probabil, se va încheia prima şi singura participare a statului Qatar la un Campionat Mondial. 

Dacă îmi permiteţi, în încheiere, aş vrea să spun că nici măcar naţionala României, care nu se mai prezintă de mult la un nivel extrem de ridicat, nu ar fi avut prestaţia Qatarului de duminică. Ceva zvâc şi orgoliu ar fi avut şi ai noştri. Lucruri de care qatarezii au dus lipsă... 

*acest articol reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel