Clubul de fotbal Arsenal Londra ar putea fi cumpărat de cel mai bogat african
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Tony Wu, de la Pexels
Fotografie creată de Tony Wu, de la Pexels
Aliko Dangote, cel mai bogat om din Africa în ultimii 11 ani, ar putea cumpăra clubul de fotbal Arsenal Londra. 

Clubul este deţinut de miliardarul american Stan Kroenke, iar acesta s-ar opune unei eventuale vânzări, deşi clubul nu se apropie de succes de la venirea sa la conducere. Acest lucru a dus la nemulțumiri în rândul fanilor, dar și la apariția unor părți interesate care și-au arătat interesul pentru a cumpăra clubul, informează The Mirror.

Anul trecut, în urma scandalului din Superliga europeană, omul de afaceri suedez și fondatorul Spotify, Daniel Ek, a lansat o ofertă de preluare, care a fost refuzată. Kroenke a insistat la vremea respectivă că clubul nu este de vânzare în niciun caz, emițând o declarație în care se spunea: „În ultimele zile am luat act de speculațiile din mass-media cu privire la o potențială ofertă de preluare a Arsenal Football Club. Rămânem 100% dedicați lui Arsenal și nu vindem nicio participație în cadrul clubului. Nu am primit nicio ofertă și nu vom lua în considerare nicio ofertă".

În timp ce soții Kroenke au rezistat acelei oferte de 1,8 miliarde de lire sterline și se pare că vor menține aceeași poziție, aceștia ar putea avea o altă propunere de preluare de luat în considerare în viitorul apropiat. Asta pentru că cel mai bogat om din Africa, Aliko Dangote, și-a declarat în mod regulat dorința de a încerca să cumpere clubul.

Într-o declarație din ianuarie 2020, el a subliniat că va căuta să lanseze o ofertă de preluare imediat ce va termina alte proiecte la care lucrează.

Dangote: Nu cumpăr Arsenal chiar acum

La acel moment, el a sugerat 2021 ca o potențială dată țintă, dar aceasta a trecut acum și calendarul celorlalte proiecte ale sale nu este clar. Vorbind în 2020, Dangote a spus despre Arsenal: „Este o echipă pe care da, aș vrea să o cumpăr într-o zi, dar ceea ce continui să spun este că avem proiecte în valoare de 20 de miliarde de dolari și pe asta vreau să mă concentrez cu adevărat".

„Încerc să termin de construit compania și apoi, după ce terminăm, poate cândva în 2021 putem relua discuția. Nu cumpăr Arsenal chiar acum, ci când voi termina toate aceste proiecte, pentru că încerc să duc compania la următorul nivel", a declarat acesta.

Lui Dangote și altor părți interesate li s-a spus exact cât de mult ar costa probabil preluarea lui Arsenal, sau a unui alt club din cele "șase mari".

Cât ar costa unul dintre cele şase cluburi mari de fotbal din Marea Britanie 

În martie 2020, Bob Ratcliffe - șeful diviziei de fotbal de la Ineos și fratele lui Sir Jim Ratcliffe a susținut: „Toate sunt de vânzare".

El a declarat la Financial Times Business of Football Summit că o preluare a unui club din cele șase mari ar costa pe cineva ca Dangote, sau oricine altcineva, cel puțin 2 miliarde de lire sterline, în timp ce o mutare pentru o altă echipă din Premier League ar costa între 150 și 350 de milioane de lire sterline.

Rămâne de văzut dacă Dangote va fi sau nu în măsură să facă o ofertă de acest nivel în viitorul apropiat.

Dar el a ajuns recent în fruntea listei Forbes a miliardarilor ca fiind cea mai bogată persoană din Africa, pentru al 11-lea an consecutiv.
Averea sa este estimată la 13,9 miliarde de dolari, în creștere de la 12,1 miliarde de dolari anul trecut, după o creștere de 30% a prețului acțiunilor celui mai valoros activ al său, Dangote Cement, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel