„Clubul Ceaușeștilor”, secretele puterii. Moștenirea și legătura neștiută cu emisiunile politice de azi
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
elena si nicolae ceausescu
elena si nicolae ceausescu
Lavinia Betea, psihosociolog, istoric și jurnalist, a vorbit la DC NEWS despre „Clubul Ceaușeștilor”, făcând o paralelă cu situația emisiunilor politice de azi.

Lavinia Betea a explicat că în 1989, înainte de Revoluție, cuplul dictatorial și cercul restrâns al puterii pe care îl controlau cu mână de fier erau rupți de realitatea societății din România.

Astfel, spune Lavinia Betea, din 1974, Ceauşeştii discutau treburile importante ale statului la Clubul de pe malul lacului Herăstrău. Clubul copia practicile staliniste și avea ca obiectiv controlul absolut al subalternilor.

Lavinia Betea spune că Elena Ceaușescu era cea care dirija agenda lui Nicolae Ceaușescu iar toate documentele ajungeau și pe masa ei.

„Din punct de vedere psihologic, dacă eu mă văd cu dumneavoastră și cu încă 20 de persoane, cam atâta era anturajul lor, plus aghiotanții, dar ei erau considerați niște obiecte însuflețite, ajungem să ne omogenizăm opiniile. Dincolo e ceea ce dăm noi pentru public, ziarele, care reprezintă presă și discursul public. Reprezintă o totală ruptură de realitate”. 

Comparație cu emisiunile politice

„Observați puțin talk-show-urile de televiziune. Talk-show-urile politice de astăzi care nu mai sunt conclavuri pentru că sunt în fața camerelor, dar reprezintă aceleași lucruri. Între noi cetățenii obișnuiți care avem niște dorințe, care am avut niște visuri, care avem niște proiecte și ei, s-a creat de asemenea o mare ruptură.

Cei doi Ceaușești și anturajul lor erau foarte convinși că acționează pentru binele public. Noi erau convinși atunci că acționează pentru răul public. Acum cred că și cei care ne vorbesc, și noi, suntem aproape la fel de convinși că nu este niciun fel de bine public în această lume a noastră. Fisurile acestea sunt extraordinar de periculoase. Conduc la ceea ce se numește o societate depresivă care nu mai are speranțe. 

Noi eram foarte atunci că dacă scăpăm de cei doi, o față a puterii bicefală, va urma raiul pe pământ. Nu vreau să vorbesc în numele celorlalți, dar nu știu ce proiecte de viitor avem acum”, a concluzionat Lavinia Betea.

Iată răspunsul complet:

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel