Club Colectiv. MISTERUL din spatele clădirii unde a avut loc tragedia. Fondatorul fabricii, acuzat de crime
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Nicolae Ceaușescu în timpul unei vizite la Pionierul
Nicolae Ceaușescu în timpul unei vizite la Pionierul
Clubul Colectiv, locul unde s-a produs cea mai mare tragedie din România post-revoluționară, ascunde secrete pe care foarte puțină lume le mai cunosc sau își mai aduc aminte.

Fosta Fabrica Pionierul, unde  a funcționat Clubul Colectiv, are o istorie zbuciumata, veche de 100 de ani, potrivit cancan.ro.

Proprietarul  fabricii „Tabacaria Nationala", apoi „Bourul", cum s-au numit de-a lungul vremii,  a fost Nicola Prodanof, un industrias instarit cu origini bulgaresti, care, la inceputul secolului trecut, era stabilit  in  Tulcea.

Nicola Prodanof apare, alaturi de alti conationali pe la 1920, ca facand parte din „comitete speciale de distrugere" ale localitatilor romanesti din zona de sud-est a tarii in timpul Primului Razboi Mondial:

„ (...) Intre 1916-1918, armata bulgara, navalind in judetul Tulcea, a dat peste numerosi conationali, cari i-au facut o buna primire si cari i-au servit chiar de mentori si calauze la organizarea jafurilor si distrugerilor. (...) La Tulcea, comitetul era prezidat de colonelul Cobagief si, sub indemnul bulgarilor tulceni, printre care si Nicola Prodanof, a distrus si devastat 669 de proprietati romanesti in afara de monumentele si cladirile publice (...) Satele romanesti au fost dearandul rase din temelii. (...)"

[citeste si]

Atrocitatile la care Prodanof ar fi „pus umarul" au fost revoltatoare: „siluiri de copile de 7 ani si de batrane de 90; 205 insi torturati pentru a fi jefuiti; 112 omorati in batai; 1484 deportati in Bulgaria, dintre cari vreo 500 nu s-au mai intors; parinti impuscati; preoti batjocoriti, schingiuiti si ucisi (...)" Ironia sortii, printre crimele comise atunci se pomeneste si arderea de vii a unor oameni: „Bolnavi si paralitici, din satele romanesti, erau inchisi in casele lor si arsi de vii cu case cu tot!"

Scăpat de pedeapsă în urma atrocităților, Prodanof paraseste Tulcea si infiinteaza fabrica de incaltaminte de pe strada Tabacarilor din Capitala.

In anii interbelici, Fabrica - denumita initial „Tabacaria Nationala", apoi „Bourul" - se dezvolta si devine renumita in intreaga Europa. Averea familiei Prodanof creste uluitor, asa incat aceasta detinea multe imobile importante din Capitala, revendicate si azi de catre mostenitorii acestuia stabiliți în Brazilia.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Fabrica „Bourul" primeste alt nume: Talpa. Pana in 1950, fabrica Talpa intra efectiv in posesia comunistilor.

Constientizand ca ar putea fi intemnitat si deposedat de intreaga avere, Nicola Prodanof fuge la Zurich, in 1949, cu sotia lui sub pretextul ca are nevoie de o operatie la ochi. De altfel, acolo va și muri  Nicola Prodanof.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel